9 boeken die zich afspelen in de leefwereld van millennials

Over mijn generatie, die van de millennials, wordt een hoop gezegd en geschreven. Het leek me leuk om eens een aantal boeken te verzamelen die gaan over deze generatie of heel hard aansluiten bij onze leefwereld.

boeken over millennials

Zeik niet zo – Anouk Kemper, Suzette Hermsen en Lianne Marije Sanders

Drie millennials, Anouk Kemper, Suzette Hermsen en Lianne Marije Sanders, herkennen hun generatie niet in het aanstellerige beeld dat in de media alsmaar van millennials wordt geschetst. Daarom schreven ze dit boek, waarin het leven van de millennial onder de loep wordt genomen. Soms saai (afvalstoffenheffingbelasting betalen), soms buitengewoon pijnlijk (dood en ander verlies), zo nu en dan fantastisch (seks, vakantie, drugs), maar meestal gewoon prima (op tijd wakker worden, niemand beledigen).

You’re a legend and everyone else sucks – Japie Stoppelenburg

Volgens Japie Stoppelenburg hebben met name millennials het zwaar op de werkvloer. Daarom schreeft hij vanuit zijn eigen ervaringen als baas een handboek. In dit handboek stelt hij dat millennials in hun professionele leven te veel belemmerd worden door hun eigen ego en geeft hij praktische tips om dit te doorbreken. Sommige situaties vond ik heel herkenbaar, maar anderen totaal niet. Een grappig en klein boekje, maar echt grootse wijsheden moet je niet van de auteur (zelf ook millennial) verwachten.

Generatie Ei: over falen, hoge verwachtingen en keuzestress: het (hand)boek voor de twintigers en dertigers van nu – Rosa Surachno

Generatie Y (geboren tussen 1985 en 2000) wordt vaak omschreven als lui en zichzelf overschattend. Maar dat is een vertekend beeld: we willen juist iets van onze levens maken, terwijl we keuzes moeten maken uit een overvloed aan mogelijkheden. Rosa Surachno, die net als vele anderen overspannen raakte door haar drukke bestaan, dook in dit onderwerp en zocht uit waarom wij zoveel last hebben van hoge verwachtingen en prestatiedruk, maar bovenal waarom we onszelf niet de ruimte geven om fouten te maken. Ze sprak met ervaringsdeskundigen, professionals en generatiegenoten, en het resultaat is dit (hand)boek voor een generatie die meer dan ooit behoefte heeft aan houvast.

boeken over millennials

Burn-out voor beginners – Arnout Van den Bossche

Als er een generatie meer dan ooit getroffen lijkt te worden door burn-outs, dan zijn het de millennials wel. Met Burn-out voor beginners brengt de Vlaamse comedian Arnout Van den Bossche een how-to manual om jezelf zo snel mogelijk aan een burn-out te helpen. “Zegt je baas veel, maar doet hij weinig? Bekommeren de managers zich liever over hun dure bedrijfswagen dan over jouw arbeidsvreugde? Zuigen eindeloze vergaderingen al je enthousiasme weg? Raak je verstrikt in procedures waar zelfs Kafka van onder indruk zou zijn? Kortom: vraag je je op je werk soms af: wat dóé ik hier eigenlijk? Stop met wanhopen: Arnout staat paraat. Hij fileert genadeloos het kantoorleven zoals het is en geeft je talloze tips om te overleven in die menselijke jungle.”

The Subtle Art of Not Giving a F*ck: A Counterintuitive Approach to Living a Good Life – Mark Manson

In dit zelfhulpboek legt blogger Mark Manson uit hoe we betere en gelukkigere mensen kunnen worden. Al tientallen Jaren wordt ons verteld dat positief de sleutel is tot een rijk en gelukkig leven, maar Manson gaat hier tegenin. The Subtle Art of Not Giving a F*ck is zijn tegengif voor het overdreven positivisme in de samenleving. Onder de levenslessen van de populaire blogger vallen onder meer het accepteren van je eigen beperkingen, het omarmen van je eigen angsten en onzekerheden en de zoektocht naar de dingen die er echt toe doen.

Pyjamadagen – Sarah Andersen

Sarah Anderson wordt vaak omschreven als dé hyperpopulaire goeroe van de facebookgeneratie. Gebruik je nooit de snooze-functie van je wekker? Haal je altijd je deadlines? Besteed je je geld nuttig? UGH!!! GA WEG!! Dit boek is voor alle anderen. Het is een boek voor iedereen die er maar niet in slaagt volwassen te worden. Deze comics gaan over: het verlangen om de hele dag in pyjama rond te lopen, de regelmaat waarmee je je bh’s wast, goede en slechte relaties, te veel sharen op facebook en de onmogelijkheid op tijd te komen.

boeken over millennials

He’s just not that into you: The No-Excuses Truth to Understanding Guys – Greg Behrendt en Liz Tuccillo

Dating en relaties zijn een belangrijk onderdeel in het het leven van jonge mensen – kijk maar naar de populariteit van programma’s als Blind getrouwd en Temptation Island. Dit boek, waar de gelijknamige film overigens op gebaseerd is, gaat in tegen alle clichés die voornamelijk vrouwen elkaar wijsmaken op het vlak van liefde en relaties. Als een man je echt leuk vindt, dan gaat hij 100% voor je. Het boek is net zo leuk als de film!

We moeten allemaal feminist zijn – Chimamanda Ngozi Adichie

In 2013 gaf Chimamanda Ngozi Adichie een TEDx-lezing over wat het betekent om vandaag de dag feminist te zijn. Het filmpje werd bijna drie miljoen keer bekeken en gedeeld, Beyoncé gebruikte een sample van Adichie in een van haar nummers en ook in boekvorm is haar pleidooi een grote bestseller in Amerika en Engeland. Chimanada Ngozi Adichie schrijft op humorvolle en toegankelijke wijze en biedt een nieuwe, unieke definitie van het feminisme in de eenentwintigste eeuw.

#Girlboss – Sophia Amoruso

Ondernemen zit in het bloed van vele millennials. In #GIRLBOSS vertelt Sophia Amoruso het verhaal van haar ongelooflijke succes. Ze laat zien hoe iedereen succesvol kan worden, als je op jezelf vertrouwt en je instinct volgt. Sophia Amoruso is de oprichter en CEO van kledingbedrijf Nasty Gal, een organisatie met een omzet van meer dan 100 miljoen dollar en meer dan 350 mensen in dienst. Maar het eerste wat ze ooit online verkocht was geen kledingstuk – het was een boek dat ze ergens gestolen had. Tot haar tweeëntwintigste had ze allerlei verschillende baantjes en geen enkel idee wat ze wilde doen met haar leven. Toen besloot ze eens te proberen wat vintage kleding te verkopen op eBay. De rest is geschiedenis.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

3 reacties

  • Vivian

    21/02/2018 at 17:00

    We Should All Be Feminists, #Girlboss, Generatie Ei en Zeik niet zo wil ik graag nog lezen! Daarnaast kwam ik op Bol.com laatst ook Hoe word je Alles tegen van Emille Wapnick, die lijkt me ook erg leuk en grappig!

    • Marcia van der Zwan

      21/02/2018 at 21:46

      ‘Hoe word je alles?’ kende ik nog niet, maar ziet er heel interessant uit. Bedankt voor de tip!

  • Daenelia

    02/03/2018 at 15:04

    … is er echt een nieuwe definitie van feminisme? :S Is het niet nog altijd hetzelfde: namelijk streven naar gelijkwaardige behandeling ongeacht sekse? Welke memo van het zusterverbond heb ik nou weer gemist?? 😛
    Nee, ik denk dat feminisme in de afgelopen jaren juist weer de oorspronkelijke definitie heeft aangenomen en niet meer wordt afgedaan als ‘mannenhaat’. Want dat is het niet. Neemt niet weg dat ik We should all be feminists zeker nog moet lezen.

Reageren is niet meer mogelijk.