Dit was de Boekenbeurs 2017

Dit jaar kocht ik een abonnement voor de Boekenbeurs, het jaarlijkse evenement waar vele auteurs hun nieuwste boeken komen presenteren en signeren. Mijn oorspronkelijke plan was om zes à zeven bezoekjes aan de Antwerpen Expo te brengen, maar dat werd naast mijn drukke fulltime baan toch iets te veel van het goede. Uiteindelijke zakte ik vier maal naar de Boekenbeurs af en woonde ik een hele hoop gesprekken en interviews bij. Een overzicht.

Zondag 29 oktober

TAD WILLIAMSOp de openingsdag van de Boekenbeurs, zondag 29 oktober had ik de eer om fantasy icoon Tad Williams te interviewen op het gele podium. Naast een fantastsich schrijver is de beste man ook een meesterverteller, dus het interview ging van een leien dakje. Achteraf kreeg ik van allerlei mensen in het publiek complimenten en Tad Williams zelf zei dat hij het ook een fijn interview vond – dus dat was een heerlijke ervaring. Extra lief bovendien was dat Liesbet speciaal naar de beurs was gekomen om mijn interview bij te wonen.

SPOILERDiezelfde zondag ging ik naar een presentatie over het boek Spoiler. Hoe de televisieserie een literair genre werd en werd ik helaas teleurgesteld. Met mijn achtergrond in film- en televisieseries en mijn grote liefde voor literatuur, dacht ik zeker te weten dat dit een boek voor mij zou zijn. Helaas behandelt auteur Mark Cloostermans een heleboel series die ik niet gekeken heb, waaronder True Detective, The West Wing, Breaking Bad en Dexter. Het idee om de televisieserie als een volwassen geworden kunstvorm te benaderen spreekt mij ontzettend aan, maar ik heb het gevoel dat het vooral de persoonlijke ervaring is van Cloostermans, terwijl ik bij de titel toch een meer wetenschappelijke studie had verwacht.

DERTIG WORDEN VOOR BEGINNERSOp voorhand verheugde ik me enorm op de presentatie van 30 worden voor beginners van debuterend auteur Yannick Dekeukelaere. Overal las ik lovende recensies over de herkenbaarheid van dit boek, maar in de zaal op de Boekenbeurs besloot ik al snel dat ik misschien wat jong van geest ben. Ik heb voorlopig namelijk totaal geen plannen om een huis te kopen of kinderen te krijgen, terwijl dingen als vrijwilligerswerk niet op mijn bucket list hoeven te staan omdat ik dat vaak genoeg doe. Wie weet is het over drie jaar anders, maar terwijl de rest van het publiek vrolijk mee grinnikte en het hoofd knikte, keken Jimi en ik elkaar verwonderd aan. Het antwoord op de vraag ‘Hoe dertig ben jij?’ bleek voor ons nog ver weg.

Woensdag 1 november

NICHOLAS SPARKSHoewel 1 november in België een feestdag is, moest ik gewoon werken. Toch had ik het geluk pas in de middag in Antwerpen verwacht te worden, zodat ik ’s ochtends nog langs de Boekenbeurs kon gaan. Daar ging ik naar een interview met Nicholas Sparks. Naast The Notebook heb ik geen enkel van zijn boeken gelezen, maar ik vond het wel tof om hem eens te horen spreken en te zien hoe gigantisch de rij om te signeren was.

JOJO MOYESOp woensdag 1 november werd Jojo Moyes geïnterviewd door Sabine De Vos op het gele podium. Wat me het meest is bijgebleven is de manier waarop Moyes al haar personages tot in de details uitwerkt, voordat ze hen in het verhaal plaatst. Ze bedenkt niet alleen een achtergrondverhaal, de karaktereigenschappen en wat het personage in zijn/haar handtas heeft zitten. Elk personage moet de zogenaamde Kick the Dog-test doorstaan. Dat idee werkt als volgt: stel dat het personage op straat loopt en ziet dat iemand een hond schopt, hoe reageert hij/zij dan?

CHOKRI BEN CHIKHA Chokri Ben Chikha, theatermaker, artistiek leider van de performancegroep Action Zoo Humain en docent en onderzoeker aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van de HoGent, sprak op 1 november over zijn Zoo Humain: manifest voor superdiversiteit. In dit boek verzet de schrijver zich tegen het krampachtig multiculturalistisch representeren van de ander en pleit hij voor een kritische zoektocht naar het gebruik van stereotypen. Een zeer indrukwekkende en interactieve voordracht!

Vrijdag 3 november

DEAR BOOK NERD BOOK CLUBVrijdagavond 3 november trok ik opnieuw naar de Boekenbeurs, deze keer voor een bijeenkomst van de Dear Book Nerd Book Club. We bespraken het boek Brieven aan de duisternis (Brigid Kemmerer) aan de stand van WPG en er waren een hoop nieuwe gezichten aanwezig. Het boek kreeg een ontzettend hoge beoordeling – 8,75 op 10 – en iedereen had het met plezier gelezen. Leuk!

Zaterdag 11 november

NICO DIJKSHOORN |  Nico Dijkshoorn, dichter, schrijver, muzikant, vertelt op de Boekenbeurs over zijn nieuwste bundel Alles & Niets, maar geeft bovenal een kijkje in zijn ziel. Ik was heel hard onder de indruk door de eerlijkheid van de schrijver en de manier waarop hij heel persoonlijke verhalen durfde te vertellen. In het echt een heel andere man dan op de televisie, daar ben ik zeker van.

STEFAN BRIJS | Op de Boekenbeurs viert Stefan Brijs twintig jaar schrijverschap, een gebeurtenis waar ik maar al te graag bij ben aangezien ik sinds mijn kennismaking met De Engelenmaker fan ben van de schrijver. Na afloop laat ik mijn boek signeren en maak ik een praatje met de enorm vriendelijke auteur. Een van de hoogtepunten van de Boekenbeurs dit jaar!

ALEKSANDR SKOROBOGATOV Aan de stand van Confituur Boekhandels ging de Russische schrijver Aleksandr Skorobogatov in gesprek over zijn nieuwste roman Cocaïne. Het boek, wat op de flap beweert “ik ben een magistrale roman” gaat over een schrijver die in de steek werd gelaten door de liefde van zijn leven. Wanneer Aleksandr voorleest uit eigen werk – een scène over konijntjes met hoge stemmetjes – krijgt hij onbedaarlijk de slappe lach. Blijkbaar is dat hem niet vreemd, op zijn eerste presentatie van ‘Cocaïne’ had hij naar eigen zeggen een kwartier de slappe lach voor hij verder kon gaan met zijn voordracht. Een wonderlijk charmante man.

CARLOS RUIZ ZAFÓNOp het rode podium mocht Nicky Aerts de literaire wereldster Carlos Ruiz Zafón interviewen, de meest gelezen Spaanstalige auteur ter wereld na Cervantes. Met De Schaduw van de wind wist hij internationaal door te breken. Vijftien jaar later sluit hij het vierluik Het Kerkhof der Vergeten Boeken af met een nieuwe roman: Het Labyrinth der Geesten. Het publiek loopt storm en staat in grote getale rondom het podium en ook de signeerrij is ellenlang. Een absolute publiekstrekker.

ILJA LEONARD PFEIJFFER & HERMAN LEENDERSDe liefde houdt iedereen bezig en dient ook als inspiratiebron voor vele auteurs. Op het rode podium voerden Herman Leenders en Ilja Leonard Pfeijffer een duogesprek over de liefde, onder leiding van Dirk Leyman. En kijk vooral ook even naar die geweldige sokken van Ilja Leonard Pfeijffer!

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!