Kalender

Literaire kalender december 2017

Ook na de boekenbeurs is er op literair vlak nog van alles te beleven in Vlaanderen. Vandaag geef ik je mijn tips voor december. Evenementen gemarkeerd met een asterisk zijn degenen waarbij ik aanwezig zal zijn.

1 december

Boekvoorstelling Dwarrelstad
De Groene Waterman, Antwerpen (20.00u) 
Dwarrelstad van Peter De Voecht, met illustraties van Erika Cotteleer, is een bijzonder prentenboek voor volwassenen, een tedere tekst over iemand verliezen en loslaten, een prachtig verhaal dat de unieke schoonheid van puur verdriet in woorden en beelden vat.

2 december

Boekvoorstelling Drie zotte zussen
Letters & Co, Deinze (17.00u) | Zaterdag 2 december om 17h00 vindt bij Letters & Co de officiële boekvoorstelling plaats van Drie zotte zussen. Na een korte inleiding door vzw Missing You volgt de boekvertelling, met Trui Chielens aan het tekenraam, Siska Goeminne achter de microfoon en Toon Van den Brempt op de cello.

3 december

Gesprek over Mazzel tov
Paard van Troje, Gent (11.00u) | Koenraad Goudeseune gaat in gesprek met Margot Vanderstraeten over haar boek Mazzel Tov, over de onbekende wereld van onze eigen buren, over hoe samenleven en over mensen dichter bij elkaar krijgen.

Poëtische ontmoeting met Geert Buelens en Charles Ducal
Bibliotheek Driehoek, Ekeren (11.00u) | Laat je op zondag 3 december 2017 door twee dichters verrassen in bib Driehoek. Wie inspireert wie? Geert Buelens is Vlaams dichter, essayist, columnist en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde. Geert nodigt Charles Ducal uit, de eerste Dichter des Vaderlands van België. Hij debuteerde in 1987 met de poëziebundel Het Huwelijk en won sindsdien heel wat prijzen zoals de prestigieuze Herman de Coninckprijs.

4 december

Leesgroep Gaan, ging, gegaan
Bibliotheek Brugge (14.00u) | In Gaan, ging, gegaan laat de toonaangevende Duitse schrijfster Jenny Erpenbeck haar gepensioneerde hoofdpersonage Richard in dialoog gaan met een aantal Afrikaanse jongemannen die in tenten in het centrum van de stad leven. De verhalen over de stroom vluchtelingen in de kranten en op de televisie zetten hem, samen met de beschikbare tijd dankzij zijn pensioen, daartoe aan. Geef je mening over het boek in de leesgroep.

5 december

Literaire alumni: Charlotte Van den Broeck en Filip Rogiers
Blandijnberg, Gent (20.00u)
|  Ontmoeting met Charlotte Van den Broeck en Filip Rogiers, die beiden aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte een opleiding volgden. De auteurs reflecteren over de maatschappelijke rol van de universiteit toen en nu en lezen voor uit eigen werk. *

6 december

Zoo Humain van Chokri Ben Chikha
De Groene Waterman, Antwerpen (20.00u) | We denken allemaal in stereotypen, niemand ontsnapt eraan. Dat is helemaal niet erg. Stereotypen kunnen ons leren hoe echt samen te leven in een diverse maatschappij. Chokri Ben Chikha, Vlaams in hart, Tunesisch in nieren, theatermaker van Union Suspecte en artistiek leider van de performancegroep Action Zoo Humain, verzet zich in zijn recente boek Zoo humain tegen het krampachtig multiculturalistisch representeren van de ander. De auteur van dit alles wordt geïnterviewd door Meryem Kanmaz.

7 december

Jamal Ouariachi op de Paarse zetel
De Krook, Gent (12.30u|  De Nederlandse schrijver Jamal Ouariachi is de gast van Griet Pauwels. Ouariachi brak in Vlaanderen en Nederland door met Een honger. Het vuistdikke boek, waarin Ouariachi op onnavolgbare wijze het taboe pedofilie onderzoekt, werd bekroond met onder meer de BNG Literatuurprijs en de European Union Prize for Literature.

De Avonden: Femke Brockhus
Boekhandel Limerick, Gent (19.00u) |
In november 1947 verscheen het legendarische debuut De Avonden van Gerard Reve. Zeventig jaar later gaat Boekhandel Limerick op zoek naar de stem van de huidige debutanten. In een ongedwongen en gezellige sfeer maakt u tijdens 6 donderdagavonden kennis met een schare uiteenlopende debutanten. Donderdag 7 december komt de Nederlandse Femke Brockhus haar debuut Laat het stil zijn voorstellen.

Boekvoorstelling De ondergrondse spoorweg
De Krook, Gent (20.00u) 
| De Amerikaanse auteur Colson Whitehead komt naar Gent. Op donderdag 7 december wordt de man achter De ondergrondse spoorweg geïnterviewd door journalist Marnix Verplancke in Bibliotheek De Krook in Gent. Na afloop signeert Colson Whitehead. *

Debutantenbal
AB Club, Brussel (20.00u) 
| Uit de vele tientallen literaire debuten die er jaarlijks verschijnen maakt Passa Porta een selectie. Debutanten stellen hun eerste boek aan u voor en vertellen over die allereerste keer. Zeven debutanten leiden de dans: Astrid Haerens, Sanne Huysmans, Patricia Jozef, Lenny Peeters, Hannah Roels, Aya Sabi en Sytske van Koeveringe. Daarnaast blikken Vincent Van Meenen en Herman Brusselmans terug op hun debuut.

Word(t) 2017
Letterenhuis Antwerpen (20.00u)
| Word(t) 2017 is de zesde editie van de meest diverse spoken word avond. Centraal staat de performance, waarbij het woord, de dynamiek, de toon, de gebaren en gelaatsuitdrukkingen voor een krachtige en directe poëzie-ervaring zorgen. Op WORD(t) 2017 zetten kleinkunst, slam, rap en andere performance poëzievormen weer hun beste beentje voor.

Auteurslezing Margot Vanderstraten
Bibliotheek Arena, Deurne (20.00u)
| Schrijfster en journaliste Margot Vanderstraeten vertelt op 7 december in bib Arena een meeslepend verhaal over opgroeiende kinderen in een modern-orthodox joods milieu, gezien door de ogen van een niet-joodse jonge vrouw, naar aanleiding van haar recentste boek Mazzel tov. Het boek biedt een unieke inkijk in de onbekende wereld van de ander, die vlakbij woont.

8 – 9 december

#Daaromleesik
De Krook, Gent | #daaromleesik is een tweedaags festival op 8 en 9 december dat het lees­plezier viert en de goesting om te lezen aanwakkert. Op het programma oa. Chokri Ben Chikha die Jeroen Olyslaegers, Lieke Marsman en Maarten Inghels naar hun favoriete boek vraagt. Christophe Vekeman leidt een vrij podium waar jij over je favoriete boek mag vertellen en Herman Brusselmans vertelt aan Anemone Valcke welke boeken we moeten gelezen hebben. *

Depotgeheimen
Letterenhuis, Antwerpen (11.00u)
| Het Letterenhuis is met zijn literaire archief het geheugen van de Vlaamse literatuur. Elke tweede zaterdag van de maand organiseert het Letterenhuis exclusieve depotrondleidingen. In de kelders van het gebouw, diep onder de grond. De archieven van Hendrik Conscience, Paul van Ostaijen, Willem Elsschot, Jef Geeraerts en Karel van de Woestijne? Het literaire geheugen geopenbaard.

11 december

La Lettre A: Arnon Grunberg
De Centrale, Gent (20.00u) | Els Snick (literair vertaalster en docente Duits aan de Universiteit Gent) gaat in gesprek met Arnon Grunberg over identiteit en afkomst en het belang ervan om je ergens thuis te kunnen voelen. Bij La Lettre A gaat het niet zozeer om de etnische achtergrond van de auteur, maar de (mogelijks) andere kijk op deze samenleving die hem/haar eigen is. *

12 december

Leeslamp: het absurde idee je nooit meer te zien
Muntpunt, Brussel (14.00u) | Een geweldig boek, een boeiende discussie en het aroma van verse koffie. Dat is het recept van Leeslamp. In december laten we ons licht schijnen op Rosa Montero’s prachtige autobiografische roman over het verlies van een geliefde.

Boekpresentatie Jan Van Herreweghe – Dode Letters
VOS Coffee & Tea, Gent (19.30u) 
| Bibliothecaris Jan Van Herreweghe is bezeten van boeken. Sinds 2008 schrijft hij aan een cyclus met als overkoepelende titel Het menselijk tekort bij een teveel aan papier. De cyclus legt de avonturen bloot van een verwoed lezer, een literair reiziger en een obsessief verzamelaar. Nu verschijnt deel 9 van de reeks: Dode letters.

14 december

De Avonden: Jonathan Robijn
Boekhandel Limerick, Gent (19.00u) |
In november 1947 verscheen het legendarische debuut De Avonden van Gerard Reve. Zeventig jaar later gaat Boekhandel Limerick op zoek naar de stem van de huidige debutanten. In een ongedwongen en gezellige sfeer maakt u tijdens 6 donderdagavonden kennis met een schare uiteenlopende debutanten. Donderdag 14 december stelt Jonathan Robijn zijn romandebuut Congo Blues voor.

Literair Reservaat
NEST, Gent (20.00u)
| Het Literair Reservaat, dat voor het eerst in 2017 plaatsvindt, wordt een jaarlijks terugkerend feest van het woord, een ‘antiboekenbal’ dat vanuit de marge en de periferie een kritische en geëngageerde blik werpt op het reilen en zeilen van de Nederlandstalige literatuur. Tijdens dit literaire feest houdt de brede Kluger Hans-gemeenschap de stand van het literair landschap tegen het licht. Daarbij laten we opkomend en onbekend talent laten kennismaken met uitgevers, recensenten, lezers en liefhebbers. Aanwezige auteurs zijn oa. Aleksandr Skorobogatov en Lara Taveirne.

17 december

Slow reading Club
Barboek, Leuven (13.00u) | De Slow Reading Club Leuven komt geregeld samen in Barboek. Je kunt er rustig zitten, iets drinken en natuurlijk ook boeken kopen. Van 13.00u tot 14.00u leggen we smartphones aan de kant en zetten we de muziek af om in stilte te lezen.

19 december

Uitgelezen December
Vooruit, Gent (20.00u) |  Een gerenommeerd panel, met journaliste Anna Luyten en voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren Jos Geysels, vist de parels uit de enorme poel van boeken. Op dinsdag 19 december, zetelen Saskia De Coster en Joris Hessels in het panel. Special guest is Arthur Japin, die wordt geïnterviewd over en voorleest uit zijn nieuwste wapenfeit Kolja. Boeken op tafel zijn onder andere Hoe alles moest beginnen (Thomas Verbogt), Zuivering (Tom Lanoye) en De moord op Comendatore (Haruki Murakami). Muziek wordt verzorgd door TOMMIGUN.*

21 december

De Avonden: Hilde Van Malderen
Boekhandel Limerick, Gent (19.00u) |
In november 1947 verscheen het legendarische debuut De Avonden van Gerard Reve. Zeventig jaar later gaat Boekhandel Limerick op zoek naar de stem van de huidige debutanten. In een ongedwongen en gezellige sfeer maakt u tijdens 6 donderdagavonden kennis met een schare uiteenlopende debutanten. Donderdag 21 december stelt Hilde Van Malderen haar debuut Kathaai voor.

Kort Dag
De Markten, Brussel (20.00u) 
| Het korte verhaal kent evenveel definities als er beoefenaars van zijn. Van het ZKV (het Zeer Korte Verhaal) tot de oeroude kampvuurvertelling. Op Kort Dag, onze jaarlijkse afspraak met het stiefmoederlijk behandelde genre, stellen we u voor aan diverse kampioenen van de korte sprint. Nemen deel: Claire-Louise Bennett, Gerda Blees, Stuart Evers, Daniël Rovers en Peter Terrin.

22 december

Boekbabbel: Misschien Esther
Muntpunt, Brussel (10.00u)
| Grote verhalen, grootse gevoelens, en leesplezier in alle maten! De Boekbabbel is een vaste waarde in Muntpunt. Iedereen is er welkom. Samen wisselen we van gedachten over een boek en over de dingen des levens. Zelden werd een familiegeschiedenis zo spannend en ontroerend opgeschreven. Misschien Esther werd onder andere bekroond met de Ingeborg Bachmannprijs, de belangrijkste debuutprijs in het Duitse taalgebied.

28 december

De Avonden: Sien Volders
Boekhandel Limerick, Gent (19.00u) |
In november 1947 verscheen het legendarische debuut De Avonden van Gerard Reve. Zeventig jaar later gaat Boekhandel Limerick op zoek naar de stem van de huidige debutanten. In een ongedwongen en gezellige sfeer maakt u tijdens 6 donderdagavonden kennis met een schare uiteenlopende debutanten. Donderdag 21 december gaat Roderik Six in gesprek met Sien Volders over haar debuut Noord.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *