Kalender

Literaire kalender januari 2018

Ook in januari is er weer van alles te beleven in literair Vlaanderen. Kijk je mee? De evenementen gemarkeerd met een asterisk staan op mijn programma.

6 januari

De Nacht van Permeke
Bibliotheek Permeke, Antwerpen (20.00u) | Theater, literatuur, performance, kunst en muziek van 20 uur ’s avonds tot 2 uur ’s nachts. Dennis Tyfus brengt platen mee die gewoonlijk het daglicht niet zien. Jeroen Baeken zorgt voor literaire wellness met zijn deugddoende massages. Sara Manente vertaalt dans naar woord. Serge Baeken zal portretten maken van de gasten. Snof & Int Cleastwood zorgen voor een literaire dj-set. Bert Lezy & Tom Tiest brengen Serious Music And Laughable Linguistics. De Nijverheid werkt vanuit een caravan aan een gloednieuw theaterstuk. Gerard Herman & Milan Warmoeskerken geven een nieuwe dimensie aan schlagers. Benno in the White House is de titel van een intrigerend luisterspel. Vaast Colson neemt een duik in onze collectie. Mette Edvardsen brengt acteurs mee die complete boeken uit het hoofd kennen. Fieldtone brengt je in hogere sferen. Borokov Borokov brengt alle mensen aan het dansen.

10 januari

Cowboy Henk: Een avond met Herr Seele
Passa Porta Bookshop, Brussel (20.00u) | Bij uitgeverij Fremok verschijnt in het Frans een nieuw album van Cowboy Henk, in Vlaanderen een niet weg te denken figuur en aan Franstalige zijde een alternatieve antiheld. Tijd voor een ontmoeting met deze rechtstreekse erfgenaam van het Belgische surrealisme. Herr Seele wordt geïnterviewd door Erwin Dejasse.

De Grote Levensvragen
Vooruit, Gent (20.00u) | In september 2017 maken Radio 1 en De Standaard de resultaten bekend van de eerste, grootschalige Vlaamse studie over De Grote Levensvragen. Gastvrouw Friedl’ Lesage gaat op zoek naar antwoorden op De Grote Levensvragen, met zes bijzondere sprekers – Peter Adriaenssens, Jeroen Olyslaegers, Petra De Sutter, Kamal Kharmach, Jan Toye en Brihang – én met jou. De live muziek is van Brihang en Pieter Theuns (B.O.X)/Floris De Rycker.

11 januari

Hagar Peeters in de Paarse Zetels
Bibliotheek De Krook, Gent (12u30)
| De Nederlandse dichter Hagar Peeters is de gast op de paarse zetels van Griet Pauwels. Met haar eerste roman Malva brak ze meteen door bij het grote publiek. Het levensverhaal van een vergeten dochter van Pablo Neruda die op 8-jarige leeftijd in een pleeggezin stierf werd in 2016 bekroond met de Fintro Literatuurprijs.

13 januari

Murakami Weekend
SS Rotterdam (12.00u) | Strikt genomen vindt het Murakami weekend plaats in Nederland, maar Rotterdam is goed bereikbaar vanaf België en aangezien het om een heel weekend gaat.. Lezingen en interviews met oa. Jelle Brandt Corstius, Ellen Deckwitz, Georgina Verbaan, Peter Buwalda, Anna Drijver, Auke Hulst, Dolf Jansen en Saskia De Coster. Met muziek van Jett Rebel, The KIK, Vive La Fête en meer.

15 januari

Leesgroep: De rest van de dag (Kazuo Ishiguro)
Hoofdbiblioteek de Biekorf, Brugge (14.00u) | Met De rest van de dag bespreekt de leesgroep onder leiding van Willy Devriese het bekendste boek van de jongste winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur. Heel kort samengevat beschrijft het boek de idealistische, maar fout uitgedraaide, intenties van Lord Darlington en de grote liefde van butler Mr. Stevens die niet ingevuld werd.

16 januari

Leeslamp: Oksana (Donald Niedekker)
Muntpunt, Brussel (14.00u) 
| Een geweldig boek, een boeiende discussie en het aroma van verse koffie. Dat is het recept van Leeslamp. Oksana is het turbulente levensverhaal van Lena. Ze verloor haar ouders bij de kernramp van Tsjernobyl en groeide op bij haar grootmoeder. Lena’s kinderwens is om balletdanseres te worden, maar na een zware blessure wordt die droom de kop ingedrukt. Ze besluit haar geluk elders te zoeken: in het Westen. Na een nachtmerrieachtige boottocht raakt ze verstrikt in de vrouwenhandel.

Luk Van Haute over Murakami
VOS Coffee & Tea, Gent (20.00u)
Boekhandel Walry nodigt u uit om te komen luisteren naar japanoloog en vertaler Luk Van Haute. Hij praat over Japan, het vertalen van Murakami en de nieuwe roman. Haruki Murakami is een fervent jazzliefhebber. Daarom nodigden we voor het muzikale intermezzo twee gerenommeerde jazzmusici uit: Steven Delannoye (sax) en Thomas Decock (gitaar). *

18 januari

Tentoonstelling Miss Peregrine’s peculiar situations
Hoofdbibliotheek De Biekorf, Brugge 
| In het najaar konden creatieve jongeren deelnemen aan een schrijf- en fotowedstrijd rond de bekende boeken van Ransom Riggs: De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine. Na de prijsuitreiking op 17 januari worden de mooiste inzendingen tentoongesteld in Hoofdbibliotheek Biekorf. Te bezoeken tot en met 15 februari.

Quotes met Elke Geraerts
Bibliotheek De Krook, Gent (19.30u) | Elke maand haalt Tina De Gendt voor Quotes een aantal opmerkelijke citaten uit een spraakmakend non-fictieboek en vraagt ze de auteur om tekst en uitleg. Tijdens een Quotes-interview stap je als publiek mee in de wereld van het boek, met de auteur als gids. Breinexperte Elke Geraerts leidt ons rond in Mentaal Kapitaal, een must read voor iedereen die zijn brein wil voorbereiden op de uitdagingen van de 21ste eeuw. Want de breincrisis die Geraerts beschrijft is niet enkel een probleem, hij biedt ook kansen voor wie bereid is te investeren in ons ‘mentaal kapitaal’.

Leesgroep: Exit West (Mohsin Hamid)
De Groene Waterman, Antwerpen (20.00u)
|  Exit West is een liefdesverhaal in tijden van migratie. Mohsin Hamid vat in deze intieme roman de dagelijkse realiteit samen van het tegemoet treden van een onzekere toekomst en het achterlaten van hetgeen je liefhebt. De leesgroep wordt begeleid door Edith Aerts en Frans Buelens. *

19 januari

Boekbabbel: De laatste dingen (Jenny Offill)
Muntpunt, Brussel (10.00u) | Grootse verhalen, grootse gevoelens en leesplezier in alle maten! De Boekbabbel is een vaste waarde in Muntpunt. Iedereen is welkom. Samen wisselen we van gedachten over een boek en over de dingen des levens. Voor de 8-jarige Grace Davitt is de wereld een wonderbaarlijke plek. Ze gaat niet naar school, maar krijgt les van haar moeder Anna. Die heeft een fantasierijke geest en weet van het dorpje waar ze wonen een heus sprookjesland te maken, vol geheime talen, monsters en verjaardagsfeestjes voor de aarde. Maar waar ligt de grens tussen fantasie en waanzin?

20 januari

Leesclubverjaardagsfeest
Brugse Boekhandel (14.00u)Dear Book Nerd Book Club dé Young Adult leesclub van Vlaanderen wordt twee jaar en dat wordt groots gevierd met een leesclub over Alter Ego van Marissa Meyer, boekenpictionairy (waarbij iedereen de kans heeft om een stapel boeken te winnen), cupcakes, mocktails en een boekenruilhoek. *

23 januari

Belezen wetenschappers: Geert Van Hove, Gita Deneckere, Tom Balthazar en Marc Cools
Bibliotheek De Krook, Gent (19.30u) | Belezen Wetenschappers is een literair-wetenschappelijk salon waar auteur en radiomaker Pat Donnez professoren en onderzoekers van de Universiteit Gent met open armen en geest ontvangt om te praten over literatuur die hen beweegt.

Uitgelezen januari: Hind Fraihi, Laura van Dolron, Ignaas Devisch en Seckou Ouologuem
Vooruit, Gent (20.00u) | Het welbekende boekenprogramma Uitgelezen wijst je ook dit seizoen de weg door Letterland. Een gerenommeerd panel, met journaliste Anna Luyten en voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren Jos Geysels, vist de parels uit die enorme poel van boeken. Presentatrice Fien Sabbe leidt alles in goede banen. Ze gaan in gesprek met o.a. auteur en journalist Hind Fraihi. Boeken op tafel zijn Een zachte hand (Leila Slimani), Vertel me het einde (Valeria Luiselli) en De vrouw met het rode haar (Orhan Pamuk).

Read & Meet: Fatma Aydemir
Passa Porta Bookshop, Brussel (20.00u)
Lezers gaan in gesprek met journaliste Fatma Aydemir, die in 2017 Duitslands meest prestigieuze debuutprijs won met haar roman Ellebogen. Het verhaal van Hazal, een jonge vrouw die uit frustratie een misdaad begaat, leest als een bijtend portret van een generatie wanhopige jongeren in de grootstad.

Startshow poëzieweek
KAAP, Brugge (20.30u) |
Op dinsdag 23 januari openen KAAP en Poeziecentrum samen de Poëzieweek. Peter Verhelst leest voor uit zijn geschenkbundel ‘Wat ons had kunnen zijn’ en gaat in gesprek met Carl De Strycker en Delphine Lecompte. Jan Decuheyne brengt Jotie ’t Hooft tot leven, jong Brugs geweld zet poëzie in de kijker en Mattias De Craene zorgt voor muziek. *

24 januari

Stripclub: Panter (Brecht Evens)
Muntpunt, Brussel (18.30u)
| Maandelijkse leesclub voor de strafste strips, beestigste beeldverhalen en graafste graphic novels. Onder begeleiding van Willem Degraeve, directeur van het Stripmuseum. Met deze keer aandacht voor Panter van Brecht Evens. Panter, de kroonprins van het koninkrijk Panteria, kruipt uit de ladenkast van kleine Christine na de dood van haar kat. Er ontspint zich een spel van verleiding tussen de charmeur en zijn prooi. *

Uitgeverij crU bezoekt Gent
Boekhandel Limerick, Gent (19.00u)
| Aan de vooravond van Gedichtendag en Poëzieweek 2018 bezoekt Uitgeverij crU Boekhandel Limerick te Gent. Op het programma oa. de ‘Staarsonnetten’ van Jürgen Smit (asemische poëzie), de overhandiging van het alternatieve poëzieweekgeschenk aan Gert Brouns, Sven Staelens en alle boeken van crU. Gepresenteerd door Nanne Nauta.

25 januari

Gedichtendag: Miriam Van hee en Yannick Dangre
Hoofdbibliotheek De Biekorf, Brugge (12.30u)Dichters Miriam Van hee en Yannick Dangre dragen voor uit eigen werk. Brugs muzikant Geeraard De Groote (gitaar, saxofoon) en zangeres Ann Vandaele zorgen voor de extra muzikale toets bij de poëzie.

30 januari

Literaire alumni: Stefan Hertmans en Jeroen Theunissen
Blandijnberg auditorium 2, Gent (20.00u) 
| Ontmoeting met Stefan Hertmans en Jeroen Theunissen, die beiden aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte een opleiding volgden. De auteurs reflecteren over de maatschappelijke rol van de universiteit toen en nu en lezen voor uit eigen werk. *

31 januari

Literair Café met Midas Dekkers, Andy Fierens en Piet Piryns
Passa Porta Bookshop, Brussel (20.00u) | Aan de vooravond van Tournée Minerale timmeren we het literatuurhuis om tot een bruin café. Stamgast Piet Piryns gaat in gesprek met bioloog Midas Dekkers over diens recente, dorstlessende werk: Volledige Vergunning. Kastelein Andy Fierens schenkt daarbij zelf gebrouwen verzen en drankgedichten uit de wereldliteratuur. *

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *