Over

Welkom op boekvinder.be 

Ik ben Marcia, een 28-jarige boekenwurm die op internet bekend staat als een Science Fiction liefhebber door haar blog Oog op de Toekomst. Maar ik lees ook heel graag literatuur en romans. Om ook over deze boeken te schrijven begon ik een tweede blog en daar ben jij nu terechtgekomen: welkom op boekvinder.be!

Boekvinder is een literaire boekenblog met aandacht voor auteurs van eigen bodem en vertaalde romans. Op deze blog maak ik een combinatie tussen mijn liefde voor boeken en mijn opleiding in digitale communicatie. Met Boekvinder wil ik voor eens en voor altijd aantonen dat boeken niet saai zijn en ook prima geschikt zijn om op online wijze over de communiceren. Op deze site experimenteer ik met digitale content over boeken. Fotoreportages, infographics, video’s, GIFs – je vindt het hier allemaal.

Non-fictie boeken

Ik lees graag:

Thema’s waarover ik graag lees:

Feminisme & sterke vrouwen, de multiculturele samenleving, psychologie en aanverwanten (autisme, depressie, dementie, …), zoektocht naar eigen identiteit, technologie en wetenschapjournalistiek en mediadagelijks levenfamiliekroniekenalle vormen van liefde (maar niet te zoetsappig), ouder-kind relatieseenzaamheidcoming-of-agetoekomst en maatschappelijk relevante thema’s als klimaatverandering en migratie.

Ik lees niet graag:

  • Historische romans
  • Thrillers, tenzij ze een vleugje Science Fiction bevatten. Koorts van Deon Meyer vond ik bijvoorbeeld fantastisch.
  • Feelgood, tenzij het verhaal een diepere laag heeft.
  • Young Adult lees ik steeds minder, dan moet het echt een sterk verhaal zijn.

Vaak ben ik te vinden op literaire evenementen in Vlaanderen (De Boekenbeurs, Uitgelezen, Het Betere Boek, Jong literair geweld, …) waarvan ik (foto)reportages maak. Daarnaast bezoek ik mening ‘Boekige Bestemming‘ om plaatjes te schieten.

Boekenbeurs 2017: Stefan Brijs

Op deze manier probeer ik jou te inspireren om te lezen en vaker een boek op te pakken in plaats van Facebook.

Afstudeerproject: Doe de boekvinder quiz

Deze site is ontstaan als mijn afstudeerproject voor de REC.academy, waar ik een opleiding tot Digital Storyteller volgde. Mijn opdracht: digitale communicatie en mijn liefde voor boeken combineren. Daarom verzon ik een nieuwe manier van online boekentips geven.

Het oorspronkelijke idee achter boekvinder: beantwoord vier korte vragen en deze site voorziet jou van een persoonlijke boekentip. Ondertussen is dit niet langer meer de kern van deze website, maar hieronder kun je nog altijd de voormalige test doen. Let op: deze test is gemaakt in april 2016, dus is niet langer up to date.

Boekvinder geeft jou een persoonlijke boekentip!

Het enige wat je moet doen is vier vragen beantwoorden en op basis daarvan krijg je een gepersonaliseerde tip. Veel (lees)plezier 🙂

Voor wie ik heb liefgehad

Dit boek van Marcel Vaarmeijer gaat over de 90-jarige Louise Veldman. Ze bereidt zich voor op het einde. Op een dag wordt er een pakketje met haar oude dagboeken bezorgd. De gruwelen van de Tweede Wereldoorlog, haar verloren liefdes, alles waar Louise al die jaren voor is weggelopen, beleeft ze opnieuw. Is haar zoektocht naar de liefde echt voorbij?
Voor wie ik heb liefgehad – Marcel Vaarmeijer
[Bekijk op Hebban]

De langste nacht

Emma Verweij, 96 jaar oud, bereidt zich voor op het einde van haar leven. In de laatste nachten komt terug wat verdwenen leek. De oorlog spookt in haar door en ze ondergaat opnieuw en heviger dan ooit het leven dat ze leefde en niet leefde. Het is alsof de dood haar wakker schudt.
De Langste Nacht – Otto de Kat
[Bekijk op Hebban]

Een schitterend gebrek

Lucia en Casanova leren elkaar kennen op een feest nabij Venetië, worden verliefd en beloven elkaar eeuwige trouw. Kort daarna verdwijnt Lucia zonder een woord uit Casanova’s leven. Jaren later ontmoeten ze elkaar bij toeval opnieuw. Voor Lucia is de schokkende confrontatie aanleiding tot een reconstructie van haar kortstondige, maar heftige liefde voor Giacomo. 
Een schitterend gebrek – Arthur Japin
[Bekijk op Hebban]

Jacoba, Dochter van Holland

Jacoba van Beieren (1401-1436), heldin van de Lage Landen, was haar tijd ver vooruit en koos ook in de liefde niet altijd voor de makkelijkste weg. Op haar vijftiende werd zij al weduwe en snel daarna overleed haar vader, Willem VI, hertog van Beieren. Zo werd zij gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen.
Jacoba, Dochter van Holland – Simone van der Vlugt
[Bekijk op Hebban]

Jij zegt het

Ted Hughes en Sylvia Plath vormen het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur. In Jij zegt kijkt Ted Hughes terug op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari 1963 eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw, en op zijn leven dat vanaf dat moment door deze dood wordt beheerst.
Jij zegt het – Connie Palmen
[Bekijk op Hebban]

Honderd jaar en een zomer

De zeventienjarige Eva logeert bij haar grootvader in Berlijn, waar ze de familiegeschiedenis van de laatste honderd jaar reconstrueert. Naast het ontdekken van grote historische thema’s (Eerste en Tweede Wereldoorlog, communistisch Oost-Duitsland) als sociale verhoudingen (arm en rijk, pro- en anticommunistisch), wordt Eva ook nog eens verliefd.
Honderd jaar en een zomer – Klaus Kordon
[Bekijk op Hebban]

Codenaam Coco

Brussel,1940. Nicole is vijftien als de nazi’s het land binnen¬vallen. Vastbesloten om terug te vechten, sluit ze zich aan bij het Belgische Verzet. Onder haar nieuwe naam Coco begint voor Nicole een nieuw, gevaarlijk leven als spion. De vraag is niet óf ze gepakt wordt, maar wanneer.
Codenaam Coco – Carmen Reid
[Bekijk op Hebban]

De Boekendief

1939, Nazi-Duitsland. Het leven van Liesel Meminger verandert op slag als ze bij het graf van haar broer Het Doodgravershandboek vindt. Zo begint een liefdesaffaire met boeken en woorden, terwijl ze leert lezen. Als het pleeggezin van Liesel een jood in de kelder verbergt, gaat er nog een wereld voor Liesel open.…
De Boekendief – Markus Zusak
[Bekijk op Hebban]

De wereld van Sofie

Twee ondernemende tienermeisjes komen terecht in een wervelende speurtocht die tot antwoorden leidt op vele vragen, maar elke vraag roept weer nieuwe raadsels op. Op die manier schetst Jostein Gaarder een onderhoudend en origineel beeld van de wereld van de eerste Griekse filosofen tot vandaag.
De Wereld van Sofie – Jostein Gaarder
[Bekijk op Hebban]

De Jongen in de Gestreepte Pyjama

Berlijn, 1943. De negenjarige Bruno is verhuisd. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Op een dag ontmoet Bruno een jongen die aan de andere kant van het hek woont en wiens leven en ­omstandigheden zeer verschillen van die van hem.
De Jongen in de Gestreepte Pyjama – John Boyne
[Bekijk op Hebban]

Etta & Otto & Russell & James

Otto vindt op de keukentafel een afscheidsbrief van zijn vrouw. De 82-jarige Etta heeft besloten dat ze nog voor haar dood de oceaan wil zien. Nu Etta weg is, krijgen de demonen uit de oorlog weer vat op Otto. Ondertussen volgt buurman Russell vastberaden het spoor van Etta, zijn heimelijke grote liefde.
Etta & Otto & Russell & James – Emma Hooper
[Bekijk op Hebban]

Hersenschimmen

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk terwijl hij al gepensioneerd is en ziet zijn vrouw voor een vreemde aan. Momenten van helderheid worden meer en meer verdrongen door ontreddering en verwarring.
Hersenschimmen – J. Bernlef
[Bekijk op Hebban]

Misschien ooit

Misschien ooit van Colleen Hoover neemt je mee in de onwaarschijnlijke liefde tussen een dove singer-songwriter en het meisje dat hem uit zijn writer’s block helpt. Een heerlijk boek voor iedereen die houdt van een Amerikaanse setting, knetterende vonken en een achtergrond van songteksten en muziek.
Misschien ooit – Colleen Hoover
[Bekijk op Hebban]

De belevenissen van een muurbloem

Charlie is zeker geen sukkel, maar populair is hij ook niet. Zijn verlegen, hyperintelligente en sociaal onaangepaste karakter zorgt ervoor dat hij een muurbloem blijft. Charlie probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van dates, familiedrama’s, seks en drugs. Gelukkig heeft hij vrienden die hem hier af en toe bij helpen.
De belevenissen van een muurbloem – Stephen Chbosky
[Bekijk op Hebban]

Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. Wanneer een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon belandt, is Simons geheim opeens niet meer veilig. Opeens wordt het leven van Simon hartstikke ingewikkeld.  
Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld – Becky Albertalli
[Bekijk op Hebban]

De hemel begint bij je voeten – Jandy Nelson

Lennie Walker is zeventien als haar zus Bailey plotseling overlijdt. Vanaf dat moment staat ze er alleen voor, terwijl Lennie gewend is veilig in de schaduw van haar temperamentvolle zus te blijven. Daarbij zijn er, ondanks haar niet-bestaande voorgeschiedenis met de liefde, opeens twee jongens die haar aandacht vragen.
De Hemel begint bij je voeten – Jandy Nelson
[Bekijk op Hebban]

De Japanse minnaar

Als bejaarde dame kijkt de joodse Alma terug op haar jeugd in de Verenigde Staten. Het verdriet om haar in Polen achtergebleven familie, werd slechts verzacht door de vriendschap met haar achterneef Nathaniel en met haar grote liefde Ishimei. Zij trouwde Nathaniel, maar toch blijven hun levens met elkaar verbonden, want zij delen een afschuwelijk geheim.
De Japanse minnaar –  Isabel Allende
[Bekijk op Hebban]

Kom hier dat ik u kus

Kom hier dat ik u kus is een roman over Mona, als kind, als vierentwintigjarige, en als vijfendertigjarige. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn, geschreven met humor, scherpte en veel schaamteloze eerlijkheid. Over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint.
Kom hier dat ik u kus – Griet Op de Beeck
[Bekijk op Hebban]

De eenzaamheid van de priemgetallen

Tussen een door een ski-ongeluk getekend meisje en een hyperintelligente jongen met een zwakbegaafd, door zijn toedoen verdwenen tweelingzusje ontstaat een bijzondere maar ook gefrustreerde vriendschap.
De eenzaamheid van de priemgetallen – Paolo Giordano
[Bekijk op Hebban]

Veronika besluit te sterven

Op 11 november 1997 besloot Veronika dat het moment om zelfmoord te plegen – eindelijk! – was gekomen. Ze wordt echter wakker in Villete, het fameuze en beruchte gekkenhuis, waar ze ontdekt dat gek en normaal heel relatieve begrippen zijn. In het aangezicht van de dood leert ze juist haar werkelijke verlangens kennen.
Veronika besluit te sterven – Paulo Coelho
[Bekijk op Hebban]

Borgen

Borgen, de veelgeprezen Deense dramaserie waarin een vrouwelijke premier aan de macht komt, verhaalt van de verstrengeling tussen politici, journalisten en spindoctors – een verstrengeling die grote persoonlijke offers eist.
Borgen – Jesper Malmose
[Bekijk op Hebban]

Black Eyed Susans

Op zestienjarige leeftijd werd Tessa tussen stoffelijke overschotten van andere slachtoffers gevonden. Ze was op sterven na dood en had slechts een vage herinnering aan hoe ze daar was beland. Het was Tessa’s getuigenverklaring die de dader in de dodencel deed belanden. Althans, dat dacht ze…
Black Eyed Susans – Julia Heaberlin
[Bekijk op Hebban]

Maestra

Judith Rasleigh werkt overdag als assistent in een Londens veilingshuis en ’s nachts is ze hostess in een chique club in de West-End buurt. Als ze een vervalsing ontdekt, wordt ze ontslagen en vlucht ze met een rijke klant van de nachtclub naar de Franse Rivièra. Toch zint ze op zoete wraak…
Maestra – L.S. Hilton
[Bekijk op Hebban]

Dagboek van een Geisha

Met de wijsheid van een vrouw die het einde van haar leven nadert, vertelt Sayuri haar levensverhaal.Als kind komt ze door een bizar ongeluk onder de aandacht van meneer Tanaka, de rijkste man van het dorp, die haar vader weet over te halen zijn acht jaar oude dochter aan een geishahuis in Kyoto te verkopen.
Dagboek van een Geisha – Arthur Golden
[Bekijk op Hebban]

Een bijna volmaakte vriendschap

Een jongeman verlaat zijn kamer na een isolement van twee jaar. Hij verzamelt al zijn moed, verlaat op de tast het huis van zijn ouders en gaat de straat op. Voorzichtig betreedt hij de wereld opnieuw en vindt zijn weg naar een bankje in het park, zijn toevlucht en nieuwe schuilplaats. Daar opent hij zijn ogen.
Een bijna volmaakte vriendschap – Milena Michiko Flasa
[Bekijk op Hebban]

Norwegian Wood

Watanabe is een stille, serieuze student in Tokio. Hij is dol op Naoko, maar hun wederzijdse liefde wordt getekend door de tragische dood van zijn beste vriend en haar geliefde, jaren geleden. Watanabe went aan het campusleven en de eenzaamheid en afzondering die hij daar ervaart, maar Naoko kan de druk en de verantwoordelijkheid van het leven niet verdragen.
Norwegian Wood – Haruki Murakami
[Bekijk op Hebban]

Ik was 12 en ik fietste naar school

Op 23 augustus 2006 om 12.53 uur vlucht een bleke jonge vrouw haar vrij­heid tegemoet. Dit is het moment waar de 18-jarige Natascha Kam­pusch op heeft gewacht sinds de dag dat ze als 10-jarig meisje op weg naar school werd ontvoerd. Na 8 jaar gevangenschap in een onopval­lend Oostenrijks rijtjeshuis, schokt en verbijstert haar verhaal de hele wereld.
Ik was 12 en ik fietste naar school – Sabine Dardenne
[bekijk op Hebban]

Ik was pas 13

Lea Saskia Laasner is dertien als haar ouders in de sekte van goeroe Benno gaan. Al snel laat de goeroe zijn oog op Lea vallen. Hij verkracht haar en maakt haar tot zijn persoonlijke seksslavin, zonder dat haar ouders ingrijpen. Tot ze op haar 21e uiteindelijk de naar de vrijheid te waagt.
Ik was pas 13 – Lea Saskia Laasner & Hugo Stamm
[bekijk op Hebban]

In een sluier gevangen

De Amerikaanse Betty trouwt met de Iraanse Moody, ze krijgen een dochtertje, Mahtob, en zijn gelukkig. Totdat ze Moody’s familie in Teheran bezoeken. Dan ontpopt Moody zich tot een gewelddadige man en moet ze zich aan zijn grillen en strenge regels onderwerpen. Een vakantie verandert in een hel.
In een sluier gevangen – Betty Mahmoody
[bekijk op Hebban]

Mijn zus woont op de schoorsteenmantel

Jamie is vijf jaar als zijn zus Rose door een terroristische aanslag om het leven komt. Vijf jaar later is zijn vader aan de drank, zijn moeder is er met een andere man vandoor en zijn oudere zus Jasmine lijdt aan anorexia. Het enige lichtpuntje in Jamies leven is zijn kat Roger. En Sunya, een moslimmeisje in zijn klas. Maar na de dood van Rose haat Jamies vader alles wat met moslims te maken heeft, en Jamie moet zijn prille vriendschap met Sunya angstvallig geheimhouden…
Mijn zus woont op de schoorsteenmantel – Annabel Pitcher
[bekijk op hebban]

Ik ben niet bang

Op de warmste zomerdag van de twintigste eeuw trekken zes kinderen eropuit met hun fiets, terwijl de ouderen binnen schuilen tegen de hitte. Wanneer de negenjarige Michele Amitrano een weddenschap verliest, moet hij een verlaten, onbewoonde boerderij bezoeken. Hier stuit hij op een jongen, naakt en vastgeketend. Michele houdt zijn vondst angstvallig geheim, maar wil de jongen helpen en brengt hem voedsel en water.
Ik ben niet bang – Niccolo Ammaniti
[bekijk op Hebban]

Kruistocht in Spijkerbroek

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materie-transmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen.
Kruistocht in Spijkerbroek – Thea Beckman
[bekijk op Hebban]

Julia’s Reis

Julia is twaalf en woont met haar ouders in Stockholm. Ze is gek op kunst en kan waanzinnig goed tekenen. Op een dag zit Julia in het park te schetsen, als een vogel haar pen weggrist. Van schrik laat ze haar kladblok liggen. Wanneer ze de volgende dag terugkomt, heeft iemand er een boodschap in geschreven: 18 september, 15.00 uur.
Julia’s Reis – Finn Zetterholm
[bekijk op Hebban]

De stem van de zee

‘Ik ben in de zee geboren. In de nacht dat mama moest bevallen, rolden de golven als reuzen naar het strand en krijste mijn moeder als de meeuwen. Ze riep net zo lang om de zee tot mijn vader er gehoor aan gaf en haar zwoegende lichaam in zijn armen naar buiten droeg. Daar lag ze in een witte jurk op haar rug in de modder, haar benen wijd in de branding. De golven trokken me naar buiten. Voordat mijn vader me vast kon grijpen, had ik al kennis gemaakt met het zilte water.’
De stem van de zee – Mara Li
[bekijk op Hebban]

Station Elf

Twintig jaar na de uitbraak van de wereldwijde Georgische griep trekt het Reizende Symfonieorkest, een toneel- en muziekgezelschap, langs de nederzettingen, om Beethoven ten gehore te brengen en Shakespeare op te voeren. ‘Want overleven is niet genoeg.’ Het leven in de nieuwe wereld lijkt betrekkelijk veilig, maar de onzekerheid is groot en gevaren dreigen. Want kun je overleven zonder antibiotica en stromend water?
Station Elf – Emily St. John Mandel
[bekijk op Hebban]

Het oneindige verhaal

Dit is het beroemde verhaal over Bastiaan, die zich met het gestolen boek Het oneindige verhaal op de zolder van zijn school verstopt. Ieder uur raakt Bastiaan meer betrokken bij het verhaal en om twaalf uur ’s nachts gaat hij zelfs het boek binnen omdat de koningin van het land Fantásië hem roept.
Het oneindige verhaal – Michael Ende
[bekijk op Hebban]

Halo

Venus Cove is niet meer dan een slaperig stadje. Daar komt verandering in wanneer vanuit de hemel drie engelen naar het stadje worden gestuurd: Gabriel, de krijger, Ivy, de heler, en Bethany, de tiener. Zo onopvallend mogelijk maakt het drietal zich op voor een strijd tegen het Kwaad. Om zo min mogelijk op te vallen, proberen de engelen zich als een gewoon gezin voor te doen. Bethany gaat naar de plaatselijke middelbare school, wordt verliefd en begint tegen alle regels van de hemel in een relatie.
Halo – Alexandra Adornetto
[bekijk op Hebban]

Het boek van wonderlijke nieuwe dingen

Dominee Peter Leigh wordt uitgezonden naar de nieuw ontdekte en gekoloniseerde planeet Oasis. Het is zijn taak om het christendom te brengen aan de lokale bevolking – de aliens. Om op deze missie te gaan en het woord van God te verkondigen moet Peter echter een hoge prijs betalen; zijn vrouw Bea blijft achter op aarde.
Het boek van wonderlijke nieuwe dingen – Michel Faber
[bekijk op Hebban]

Het boek van voorheen

De zestienjarige Leia woont al sinds haar tiende in het landhuis en leidt daar een geïsoleerd leven, samen met de rest van de jongeren. Diep van binnen is ze altijd nieuwsgierig geweest naar wat er schuilt achter de Muur die het eiland in tweeën deelt.
Wanneer ze op een avond wegrent van Sol, hun wrede leider, ontmoet ze Walt, een van de Dwazen van achter de Muur. Hij vertelt een heel andere waarheid dan waarmee ze is opgegroeid. Wat blijft er nog over van haar wereld als de Muur uiteenvalt?
Het boek van voorheen – Jen Minkman
[bekijk op Hebban]

De vrouw van de tijdreiziger

De vrouw van de tijdreiziger is het verhaal van Clare, een studente kunstgeschiedenis, en Henry, een avontuurlijke bibliothecaris. Zonder dat hij er iets aan kan doen verplaatst Henry zich door de tijd, vooral op voor hem emotioneel zware momenten. Samen met zijn grote liefde Clare probeert Henry uit alle macht een leven te leiden zoals ieder ander. Dat dit alles bedreigd wordt door iets wat hij niet kan voorkomen, maakt dit ontroerende verhaal onvergetelijk.
De vrouw van de tijdreiziger – Audrey Niffenegger
[bekijk op Hebban]

Enders Game

De Aarde heeft twee bloedige invasies van `Kruiperds maar nauwelijks overleefd. Om een derde invasie te voorkomen is de Krijgsschool opgericht, waar veelbelovende kinderen een opleiding krijgen tot gezagvoerder van een sterschip van de Internationale Ruimtevloot. Ender Wiggin wordt op al heel jonge leeftijd gerekruteerd. Bij tactische oefeningen in de strijdzaal blinkt hij uit, waardoor de schoolleiding torenhoge verwachtingen van de jongen krijgt en hem steeds meer onder druk zet Zal het Ender lukken om de held te worden die de Aarde gaat redden?
Enders Game – Orson Scott Card
[bekijk op Hebban]

De Weg

Een man en zijn zoontje doorkruisen een verwoest landschap, bedekt met as van een vergane wereld. Ze zijn alles voor elkaar. Maar zullen ze het overleven? IJzingwekkend meesterwerk.
De Weg – Cormac McCarthy
[bekijk op Hebban]

Alles wat er was

Acht mensen komen op een zondag in een schoolgebouw samen voor de opnamen van een wetenschapsprogramma. Maar die worden nooit gemaakt. Want plotseling klinkt er een knal. Op bevel van de autoriteiten gaan ramen, deuren en gordijnen dicht. En ze blijven dicht. Eerst dagen, dan weken.
Alles wat er was – Hanna Bervoets
[bekijk op Hebban]

De Godinnentest

Als Kate een reeks van zeven testen aflegt, kan ze niet alleen onsterfelijk worden, maar ook een heuse godin en… zijn bruid. En o ja, hij is Henry, de god van de onderwereld, ook wel Hades genoemd. Het is een test die nog geen enkel meisje overleefd heeft.
De Godinnentest – Aimee Carter
[bekijk op Hebban]

Laat me nooit alleen

Kathy is eenendertig en werkt op het platteland in een revalidatiekliniek. Ze verzorgt mensen die organen doneren. Alle donateurs zijn gekloond en zijn opgevoed met het idee dat ze na hun dertigste levensjaar meerdere organen zullen doneren tot de dood erop volgt. Kathy heeft haar vriendschap met Ruth na jaren weer op kunnen pakken toen ze haar verzorger werd na een orgaandonatie. Ook haar oude jeugdliefde Tommy komt terug in haar leven als Kathy hem na zijn tweede orgaandonatie verzorgt.
Laat me nooit alleen – Kazuo Ishguro
[bekijk op Hebban]

Twilight

Als Isabella Swan naar het regenachtige Forks verhuist en de mysterieuze en aantrekkelijke Edward Cullen ontmoet, neemt haar leven een spannende en beangstigende wending. Edward, met zijn krijtwitte huid, gouden ogen, betoverende stem en bovennatuurlijke gave, is zowel onweerstaanbaar als ongenaakbaar. Tot nog toe heeft hij zijn ware identiteit verborgen weten te houden, maar Bella is vastbesloten achter zijn duistere geheim te komen……
Twilight – Stephenie Meyer
[Bekijk op Hebban]

Legend

Legend speelt zich af in het Los Angeles van 2130, dat ondergelopen is na een overstroming. De 15-jarige June, telg uit de elite van de Republiek, is een wonderkind. Ze is gehoorzaam en loyaal en wordt dan ook klaargestoomd voor een van de belangrijkste functies in de militaire rangorde van haar land. De eveneens 15-jarige Day, geboren in een sloppenwijk, is de meest gezochte crimineel van de Republiek.
Legend – Marie Lu
[bekijk op Hebban]

De cirkel

Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken.
De Cirkel – Dave Eggers
[bekijk op Hebban]

Delirium Amoris

Er was een tijd dat liefde het belangrijkste was op aarde. Mensen reisden naar het einde van de wereld om het te vinden. Ze logen ervoor om het te krijgen. Ze deden er zelfs een moord voor. Toen werd er, eindelijk, een behandeling voor gevonden. De regering verlangt nu van haar burgers dat deze tegen liefde behandeld worden wanneer ze achttien jaar oud worden. Lena Haloway keek altijd uit naar de dag van haar genezing. Maar vijfennegentig dagen voor haar behandeling overkomt Lena het onmogelijke: ze wordt verliefd.
Delirium Amoris – Lauren Oliver
[bekijk op Hebban]

Efter

Efter speelt in een nabije toekomst waarin artsen en wetenschappers verliefdheid als psychische aandoening zijn gaan beschouwen. De medische industrie springt gretig op de nieuwe diagnose in. Er openen klinieken tegen liefdesverslaving, en farmaceut Fizzler wil als eerste een geneesmiddel tegen verliefdheid op de markt brengen: Efter.
Efter – Hanna Bervoets
[bekijk op Hebban]

Ik besta niet

Het leven lacht de zestienjarige Marina toe: ze is populair, heeft veel vrienden en haar beste vriend is haar buurjongen James, een wonderkind. Em heeft niets. Zij zit vast in een cel in een gevangenis met een keihard regime. Marina en Em hebben een belangrijk ding gemeen: ze zijn dezelfde persoon. Em leeft vier jaar in de toekomst, en als ze niets doet, zal Marina een gruwelijk leven tegemoet gaan. Er is maar één manier omdat te voorkomen: ze moet terug in de tijd om haar beste vriend James – op wie ze stiekem verliefd is – te vermoorden.
Ik besta niet – Cristin Terril
[bekijk op Hebban]

In de ban van de ring

Wanneer Frodo van zijn excentrieke oom Bilbo Balings een ring cadeau krijgt, kan hij niet vermoeden dat dit het begin is van een groot avontuur. De tovenaar Gandalf legt hem uit dat het geen gewone ring is; het is de Ene Ring die door de Donkere Vorst Sauron is gemaakt om er de wereld mee te overheersen. En zolang de Ring niet vernietigd is, zal die dreiging blijven bestaan. Met een groep vrolijke metgezellen reist Frodo naar Rivendel, waar in de Raad van Elrond beslist zal worden over het lot van de Ene Ring. De Raad zendt het Gezelschap van de Ring erop uit om het kleinood in de vuren van de Doemberg te gooien. Een barre tocht begint.
In de ban van de ring – J.R.R. Tolkien
[bekijk op Hebban]

De Bliksemdief

Percy Jackson staat op het punt om van school getrapt te worden. Alweer… En dat is nog maar zijn kleinste zorg. Want hij ontdekt dat hij de nakomeling is van een Griekse god. Als de bliksemschicht van Zeus wordt gestolen hebben Percy en zijn vrienden tien dagen de tijd om zijn onschuld te bewijzen en de oorlog op de Olympus tot bedaren te brengen.
De bliksemdief – Rick Riodan
[bekijk op Hebban]

Harry Potter en de Steen der Wijzen

Met een speciale trein die vertrekt van perron 9¾ belandt Harry Potter op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. En uiteindelijk moet hij het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.
Harry Potter en de Steen der Wijzen – J.K. Rowling
[bekijk op Hebban]

Het Zwaard van de Waarheid

Avonturier en minnaar, vluchteling en jager, in elk opzicht een rechtvaardig mens, dit alles is Richard Cypher, de Zoeker. Over hem en zijn geliefde Kahlan gaat dit epos de Wetten van de Magie dat, spannend en aangrijpend tegelijk, over de hele wereld miljoenen aan zich wist te binden. Sinds de verdeling van het land in drie afzonderlijke naties, is Westland vrij gebleven van de smetten van tovenarij. Totdat de ontdekking van het zwaar verminkte stoffelijk overschot van de vader van Richard Zypher het begin inluidt van een nieuw tijdperk, van de vervulling van een eeuwenoude profetie
Het Zwaard van de Waarheid – Terry Goodkind
[bekijk op Hebban]

Koning van Katoren

De 17-jarige Stach droomt er van koning van het land Katoren te worden. De oude koning is zeventien jaar geleden overleden en er is nog steeds geen opvolger gevonden. De zes ministers die het land – tijdelijk – besturen geven Stach zeven opdrachten, als Stach er in slaagt deze te vervullen wordt hij de nieuwe koning van Katoren. Maar zoeken de ministers eigenlijk wel een nieuwe koning?
Koning van Katoren – Jan Terlouw
[bekijk op Hebban]

De Vijfde Golf

De eerste golf: alle elektriciteit valt uit
De tweede golf: een enorme tsunami
De derde golf: een afschuwelijke epidemie
De vierde golf: achterdocht: wie kun je nog vertrouwen?
De zestienjarige Cassie heeft niemand meer: haar ouders zijn als gevolg van de buitenaardse invasie overleden en haar broertje Sam van vijf is meegenomen door een groep militairen, zogenaamd om hem te beschermen. Op de vlucht voor de buitenaardse wezens wil Cassie koste wat kost Sam redden. Maar hoewel ze zich had voorgenomen om niemand meer te vertrouwen, kan ze het niet alleen…
De vijfde golf – Rick Yancey
[bekijk op Hebban]

Het verhaal van de dienstmaagd

Het verhaal van de Dienstmaagd speelt zich af in een republiek waarvan het totalitaire regime naar de letter van het bijbelboek Genesis heerst. De maatschappijvorm die daaruit voortvloeit is op zijn zachtst gezegd bizar. De ‘Dienstmaagden’ vormen een van de nieuwe ‘klassen’ in deze strikt gereguleerde maatschappij. Ze hebben slechts één functie: het verzorgen van de voortplanting. Vanfred, de vertelster, behoort tot deze klasse en is gedwongen haar leven grotendeels in stilte door te brengen. Alleen ’s nachts in haar sobere kamer is ze vrij om zich over te geven aan haar illegale herinneringen: het lezen van boeken, haar eigen naam, het nu irrelevant geworden begrip ‘liefde’.
Het verhaal van de dienstmaagd – Margaret Atwood
[bekijk op Hebban]

Erebos

Wat gebeurt er als de grens tussen de virtuele en de echte werkelijkheid vervaagt?
Op een Londense school gaat de illegale versie van een nieuwe, verslavende game van hand tot hand. Iedereen wil Erebos spelen – maar wie eraan begint, krijgt maar één kans: zodra je je niet aan de regels houdt of weigert een opdracht uit te voeren, word je eruit geknikkerd en kan je nooit meer inloggen.
Erebos – Ursula Poznanski
[bekijk op Hebban]

De 100

Door een kernramp is de aarde onleefbaar geworden. De mensheid heeft zichzelf weten te redden en leeft nu in een ruimteschip dat rond de aarde zweeft. Niemand weet wanneer (of zelfs maar óf) de aarde weer leefbaar zal worden. Maar door de groeiende populatie en het opraken van de voorraden, moet er een beslissing genomen worden voordat het te laat is… De oplossing lijkt onmenselijk: 100 jeugdgevangenen worden naar de aarde gestuurd om deze te verkennen. Samen moeten ze proberen te overleven, maar wie kun je vertrouwen als je weet dat al je lotgenoten hier zitten omdat ze een crimineel verleden hebben?
De 100 – Kass Morgan
[bekijk op Hebban]

Tinnen Soldaten

De wereld staat aan de afgrond en kan alleen gered worden door robotsoldaten die in oorlogsgebieden worden losgelaten en op duizenden kilometers afstand worden bestuurd door elitesoldaten. Danny Kelso is zo’n ‘tinnen soldaat’, die vanuit een Duitse bunker zijn machine door de verwoeste straten van Syrië leidt. Tijdens zijn shift zorgt een terroristische aanslag voor een wereldwijde stroomstoring. Voor de soldaten begint er een race tegen de klok om de strijd te winnen – maar Danny’s robot blijft actief, en zijn geest zit gevangen in deze machine…
Tinnen Soldaten – Christopher Golden
[bekijk op Hebban]

Waar speelt je favoriete verhaal zich af?

In het verleden

In het heden

In een fantasiewereld

Kies een invalshoek

Drama

Romantiek

Spanning

Welk thema spreekt je aan?

Intercultureel & diversiteit

Paranormaal

Dagelijks leven

Science Fiction

Wat is de ideale leeftijd van het hoofdpersonage?

Kind

Jongere

Volwassene

Oudere