Persoonlijk

Ondanks de kou haalde ik een voorraadje boeken uit de bib

Afgelopen weekend sleepte ik mezelf door de kou naar de bibliotheek. Hoewel er nog meer dan zeventig ongelezen boeken door mijn huis zwerven, had ik dringend behoefte aan nieuw leesvoer. Kijk je mee naar mijn buit?

Nooit ziek geweest – Nico Dijkshoorn | Nico Dijkshoorn was voor mij altijd die man die gedichtjes voorlas in De Wereld Draait Door – verder wist ik weinig over deze auteur. Totdat ik hem afgelopen november zag op de Boekenbeurs en hij enorm veel indruk op me maakte: wat een wonderlijke spreker en een sympathieke man. De manier waarop hij zijn levensverhaal zo eerlijk op tafel legde in het gesprek voor een volle zaal raakte me en mijn interesse voor Nooit ziek geweest was gewekt. In Nooit Ziek Geweest beschrijft Dijkshoorn hoe zijn familie zich schikt naar de nukken van zijn vader. “Mijn vader was iemand die zijn leven lang niemand gezien heeft en alleen maar met zichzelf bezig was. Dat heeft grote invloed op mij en mijn werk gehad. Ik wil niet mijn vader zijn. Ik kijk. Ik zie je.”

Klont – Maxim Februari | Klont is een roman die de huidige wereld in vraag stelt. De beroemde spreker Alexei Krups reist de wereld over met een bejubelde lezing over digitale technologie. Volgens hem zullen zowel de roman als de politiek ten onder gaan aan het gebruik van data en kunstmatige intelligentie. ‘De grootste vraag van de huidige tijd is hoe de mens greep houdt op zijn leefwereld,’ zegt een collega van Krups. De thematiek van Klont spreekt mij enorm aan, dus ik kan niet wachten om in dit boek van schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari te beginnen, ondanks het feit dat ik de cover absoluut niet mooi vind.

Strikken – Domenico Starnone | Ik lees graag boeken van Italiaanse auteurs en aangezien ik overal lovende recensies van Strikken zie verschijnen ben ik heel benieuwd naar deze ‘literaire wederhelft van Elena Ferrantes Dagen van verlating‘ (zoals het verhaal op de achterflap wordt geprezen). Het boek van Domenico Starnone gaat over Vanda en Aldo, jong getrouwd. Na twaalf jaar huwelijk is Aldo toe aan iets anders en laat hij Vanda en hun twee kinderen achter in Napels terwijl hij een jong onbekend meisje versierd in Rome. Trouble in paradise!

High Rise – J.G. Ballard | Sinds ik in 2016 de film High Rise van Ben Wheatley zag, staat deze klassieker van J.G. Ballard op mijn lijstje om te lezen. Nu ik de film genoeg heb kunnen laten bezinken, hoop ik dit boek met een schone lei tegemoet te treden. In High Rise schetst J.G. Ballard een dystopische versie van het Londen van de jaren 70. Neuroloog Robert Laing verhuist naar een torenflat van veertig verdiepingen. De bovenste etages van dit gebouw zijn voor de hogere klassen, de onderste voor de minder rijke / of zelfs arme mensen. Er ontstaat een heuse klassenoorlog binnen het gebouw.

Mensen op Mars – Joris van Casteren | Ook viel mijn oog op Mensen op Mars van Joris van Casteren, een non-fictie boek in het teken van het Mars One Project. Van Casteren interviewt de oprichters, talloze kandidaten in binnen- en buitenland, wetenschappers en andere deskundigen. Als echte ruimtevaartfanaat kan ik dit boek niet aan mij voorbij laten gaan!

De man die niet schoot – Vincent Merckx | Graag lees ik boeken van Vlaamse bodem en De man die niet schoot is er zo eentje die al een tijdje op mijn lijstje stond. Het verhaal van Vincent Merckx gaat over een aanslag op de Antwerpse Meir (de bekendste winkelstraat in deze stad). Deze aanslag is echter niet zoals eerdere aanslagen: de dader loste geen schot en is spoorloos verdwenen. Hoewel ik normaal geen groot fan ben van boeken over terrorisme maakt deze mysterieuze synopsis wel heel nieuwsgierig. Bovendien stond dit boek op de longlist van de Harland Award Boekprijs, wat mij doet verwachten dat er een vleugje fantasy, Science Fction of magisch realisme in het verhaal zal zitten. En daar houd ik wel van.

8 comments

  1. Wow een hele stapel erbij 🙂 Ik ben benieuwd wat je van Klont vindt, omdat ik me afvraag of ik die zelf wil lezen. En Mensen op Mars vind je vast leuk.

    1. Als daarmee ook al je klachten plotsklaps verdwijnen, dan vind ik het helemaal niet erg om voorgelogen geweest te zijn. Want ik wens jou heel graag een goede gezondheid <3

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *