Boekentips6 Vlaamse auteurs die je niet mag missen

https://www.boekvinder.be/wp-content/uploads/2016/08/Het-Smelt-1k.jpg

Sinds ik naar België ben verhuisd, probeer ik steeds vaker boeken te lezen van Vlaamse bodem. Hetzelfde geldt trouwens voor films en televisieseries (ik ben bijvoorbeeld groot fan van de serie Cordon), maar dat terzijde. Vandaag een lijstje van zes Vlaamse auteurs die je mijns inziens zeker niet mag missen!

Vele-Hemels-boven-de-zevende  Hoe-de-wereld-perfect-functioneert  unknown

1. Griet Op De Beeck | Sinds ik Vele Hemels boven de Zevende las ben ik fan van Griet Op De Beeck. Dit verhaal over vijf verschillende personages die op een bijzondere manier met elkaar in verband staan kwam enorm hard bij me binnen, onder meer door de poëtische schrijfstijl. Ook Kom Hier dat ik u kus was hartstikke raak. Ik kan dan ook niet wachten om verhalenbundel Gij Nu in huis te halen en te verslinden!

2. Joost Vandecasteele | Vandecasteele stal mijn hart met de verhalenbundel Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij. In deze komische verhalenbundel wordt op een bizarre manier kritiek gegeven op onze levensstijl en de huidige maatschappij. De toekomst die Joost Vandecasteele schetst is humoristisch en vervreemdend.

3. Peter Terrin | Van Peter Terrin las ik enkel Post Mortem, maar dit was meer dan genoeg om mij te overtuigen. Dit droevige verhaal, waarin de liefde van een vader op de proef gesteld wordt, is een zeer interessante leeservaring. Post Mortem is namelijk een verhaal in drie delen. In het eerste deel maken we kennis met Emiel Steegman, een schrijver die net begonnen is aan het schrijven van een nieuw boek. In deel twee is Steegman het schrijven vergaan. Zijn dochter heeft een ernstig hartinfarct gehad en het is nog maar de vraag of ze hier levend van af zal komen. Het derde deel maakt een sprong in de tijd; Steegman is intussen overleden en we bekijken zijn leven vanuit het perspectief van de biograaf. Wat grappig is, omdat Steegman zich tijdens zijn leven steeds afvroeg hoe een biograaf zijn leven zou beschrijven.

De-Helaasheid-der-dingen  Het-smelt  Prachtige-Ogen

4. Dimitri Verhulst | Ook een grote naam als Dimitri Verhulst neem ik met alle plezier op in dit lijstje. Zijn rauwe schrijfstijl in combinatie met de rake observaties van het dagelijks leven, maken zijn boeken een feestje om te lezen. Zo schrijft Verhulst in De Helaasheid der Dingen: “De ongelukkigen hebben een realistischer beeld van de werkelijkheid.” Mooi!

5. Lize Spit |  In 2015 debuteerde Lize Spit met Het Smelt, een bijzonder boek waarvan je binnenkort mijn recensie kunt lezen. Ik was misschien niet 100% overtuigd, maar op internet vind ik niets dan lof en applaus voor deze getalenteerde dame. Het is zeker een debuut om trots op te zijn en volgens vele Vlaamse vrienden een feest der herkenning over opgroeien in een dorp. Persoonlijk vond ik al het drama alleen iets te veel van het goede, wat niet wegneemt dat ik van het boek genoten heb.

6. Herman Brusselmans | Brusselmans is de favoriete schrijver van mijn vriend – hij heeft maar liefst 53 boeken van deze auteur in zijn kast. Aangestoken door het enthousiasme van vriend Jimi las ik al enkele werken van de langharige Gentenaar, waarvan de ene me meer wist te raken dan de andere. De humor is niet helemaal mijn ding, maar Brusselmans is onder zijn stoere grappen en seksistische grollen een ware woordkunstenaar. Wat dacht je van de quote “Dat ik soms niet heel normaal deed wist ik zelf ook wel al een tijdje” uit Prachtige Ogen? Ook “De rest van de wereld was overvallen door een regenbui. Bliksem en donder holden hand in hand door ons aller bestaan en ik ging schuilen in een bushokje” uit Het Zinneloze Zeilen behoort tot mijn favorieten.

3 comments

 • Falderie

  23/08/2016 at 18:19

  En er zijn er nog zoveel. Check ook eens Diane Broeckhoven, Marnix Peeters en Rudy Soetewey!

  Reply

 • Dieter Ohler

  18/12/2018 at 15:24

  Dé Vlaamse schrijver die alles overvleugelt is uiteraard Boon. Louis Paul Boon. “Schop de mensen tot ze een geweten krijgen.”
  En dan is er JMH Berckmans. Je weet niet in welke wereld je terechtkomt als je die leest. Youtube bereidt u misschien enigszins voor, maar dat is ‘enigszins’. Pure cult. Geweldig. Zo cult dat zijn boeken nauwelijks te vinden zijn, en als je ze vindt betaal je ze dubbel en dik.

  Reply

  • Marcia van der Zwan

   19/12/2018 at 09:49

   Bedankt voor de tip!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X