Boekentips Korte verhalen

9 verhalenbundels om te lezen op drukke dagen

Hoewel ik mezelf het liefste in een roman of zelfs een serie boeken verlies, is het soms prettig om tussendoor een kortverhaal te lezen – zeker met de drukte van de feestdagen om de hoek. Vandaag verzamel ik negen bundels voor je die absoluut de moeite waard zijn.

     

1. Halleluja – Annelies Verbeke | De verhalenbundel Halleluja begint met het verhaal van een baby en eindigt met een oude vrouw. Alleen dat schept al de sfeer van dit boek: in vijftien verhalen ontdekken de personages dat elk begin een einde in zich draagt en dat er meestal mogelijkheden zijn voor een nieuwe start. De schrijfstijl van Annelies Verbeke geeft een inkijkje in gedachten en emoties, waardoor ieder personage heel realistisch overkomt. Elk verhaal schept een nieuwe wereld waarin je in een paar zinnen wordt ondergedompeld. Sommige verhalen hebben een ietwat bizarre ondertoon, maar desalniettemin lijken ze allemaal uit het leven gegrepen.

2. Gij nu – Griet Op de Beeck | Vijftien heel verschillende mensen staan op een bepalend moment in hun leven. Ze voeren een gevecht op leven en dood met hun ergste vijand. Een bundel over eenzaamheid, vlucht en ontsnappen. Over het verlangen om gezien te worden en goed te doen. En over de heftige wereld die het soms zelfs de dappersten onmogelijk maakt.

3. Witte veder – Sanneke van HasselWitte veder is een verzameling messcherpe verhalen over alledaagse, treurige en hilarische situaties. Verhalen van mensen van allerlei komaf. Zo laat een jonge vrouw haar auto repareren bij een Turkse garagehouder die vindt dat zij op Meg Ryan lijkt. In ‘Een olifantenhuid’ proberen de zussen Corneel en koos een Marokkaans badhuis uit. In het titelverhaal beschrijft Van Hassel hoe een bejaarde weduwnaar een nieuwe relatie begint en zijn leven volledig afstemt op de afspraakjes.

    

4. Als dit zo doorgaat – Auke Hulst | Heerlijke verhalenbundel onder redactie van Auke Hulst met vierentwintig verhalen die onze toekomst voorspellen. Vertrekpunt is de actualiteit: Trump aan de macht in Amerika en de vele volgers voor Geert Wilders. Als dit zo doorgaat bevat zeer realistische verhalen, maar laten we hopen dat deze auteurs er naast zitten en we een veel zonnigere toekomst tegemoet gaan!

5. Aan doodgaan dachten we niet  – Gerda Blees | Een jongetje springt in de gracht om zijn pingpongbal te redden. Een mislukte kunstenares staat op het dak van een verzorgingsflat en herbeleeft een bijna dodelijk ongeluk. Een jongeman gaat dwars over een spoorlijn liggen om erachter te komen of hij nog wil leven. De tien korte verhalen in Aan doodgaan dachten we niet bevatten allemaal een verhaal over de dood.

6. De derde persoon – Thomas Heerma van Voss | Het leven van anderen observeren en vastleggen in een poging tot controle is één van de grondthema’s in deze bundel. Een student die vanuit zijn kamer de bezoekers van een erotische massagesalon gadeslaat, een verliefde twintiger op bezoek bij een wildvreemde internetkennis, een zoon in vertwijfeling bij zijn vader – allen dromen van oprecht menselijk contact, maar stuiten in het echte leven op praktische bezwaren.

     

7. En alweer bleven we ongedeerd – Hanna Bervoets | In strakke overpeinzingen beschrijft Hanna Bervoets alledaagse rituelen en herkenbare bezigheden op geheel eigen wijze. Soms kritisch, vaak troostend en altijd verhelderend. Waarom schamen we ons na een nacht stevig doordrinken? Zijn de Disneyprinsessen echt zo seksistisch? Waarin schuilt de aantrekkingskracht van vermissingsverhalen? Waarom gaan we op vakantie? Is het wel verstandig om je dromen na te jagen? Wat is de functie van nostalgie? En waarom verlangen we naar wat we niet kunnen krijgen? In En alweer bleven we ongedeerd geeft Bervoets op humorvolle wijze antwoord op zulke vragen.

8. Een volstrekt nutteloos mens – Jori Stam | Een man die bij de minister van Volksgezondheid inbreekt om zijn moeder te wreken, een kluizenaar die zijn isolement onderbreekt om de knoflooksaus bij de kebabzaak te vergiftigen en een kistendrager die identiteiten steelt. Zomaar een greep uit de wonderlijke personages van Jori Stam. Van absurde taferelen in polderdorpen tot misantropie en waanzin in de stad: Een volstrekt nutteloos mensonthult de gruwelen die schuilgaan achter ogenschijnlijk onschuldige situaties.

9. Conquistador – Johan Klein HaneveldConquistador is een fijne bundel met twaalf uiteenlopende kortverhalen binnen het science fiction genre. Vaak staat de grens tussen mens en machine centraal, maar toch gebeurt dit iedere keer op een andere manier. De schrijfstijl van Johan Klein Haneveld is vlot en beeldend, waardoor het lezen voelt alsof je naar een film aan het kijken bent. De vele referenties naar andere science fiction auteurs doen de bundel overlopen van liefde voor het genre. Zeker lezen: ‘De klim’, ‘Conquistador’ en ‘De zelfmoordenaar’.

3 comments

  1. Boeken met korte verhalen kunnen inderdaad heerlijk even breken, voornamelijk als je veel van hetzelfde genre leest. Sommige korte verhalen kunnen zo’n ander inzicht geven op ideeën.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *