9 boeken over Boeken

Lezen is absoluut één van mijn favoriete hobby’s. Hoe leuk is het als je deze hobby deelt met een personage in een boek of als het lezen op zich centraal staat in een (non-) fictie verhaal? Heel leuk. Vandaag geef ik je negen boekentips waarin je niets dan liefde voor lezen zult ontdekken.

Boeken over boeken

Een boek per dag – Nina Sankovitch

Een boek per dag vertelt het verhaal van Nina Sankovitch, die drie jaar na het overlijden van haar zus, besluit om te stoppen met hollen, vliegen, rennen en een jaar lang iedere dag een compleet boek te lezen. Echtgenoot, kinderen, katten en de berg vuile was zullen even moeten wachten. In dit boek verweeft Sankovitch haar persoonlijk herinneringen en familiegeschiedenis met die van de personages over wie ze leest. Het boek zit bomvol inspirerende quotes en citaten. De liefde voor literatuur is duidelijk voelbaar en het geeft je zin om te lezen.

Echte liefde vind je in de boekhandel – Veronica Henry

Nightingale Books, een boekwinkel in de hoofdstraat van een Engels stadje, is een droom voor de echte boekenliefhebber. Emilia Nightingale heeft het echter moeilijk en de verleiding om de winkel te verkopen is groot. Maar ze heeft haar pas overleden en zeer geliefde vader beloofd dat ze zijn werk zou voortzetten. Echte liefde vind je in de boekhandel is een romantisch verhaal over de liefde voor mens en literatuur.

De boekhandelaar – Chris Ceustermans

Enkele dagen nadat Anne, de vrouw van Johan, is omgekomen ontdekt hij een mailtje van een zekere Leon. Die excuseert zich voor zijn gedrag die nacht. De nacht dat zij omkwam. Johan antwoordt in haar naam en zoekt de man op zonder zich bekend te maken. Hij ontdekt dat Anne en Leon een boekenwinkel wilden openen in een gebouw dat zijn vader, een ambitieuze projectontwikkelaar, wil slopen. Johan raakt in de ban van zijn rivaal. Hij besluit met zijn spaarcenten het middeleeuwse pand te redden. Ooit zal hij Leon echter moeten vertellen dat Anne dood is. Een mooi verhaal van Vlaamse bodem.

Boeken over boeken

Fahrenheit 451 – Ray Bradbury

In Fahrenheit 451 krijgen we te maken met een wel heel duistere toekomstvisie – in de toekomst is het namelijk verboden om boeken te lezen dan wel in huis te hebben. Het hoofdpersonage Guy Montag is brandweerman en het is zijn taak om alle boeken ter wereld te verbranden. Naast het feit dat boeken verdrongen zijn uit de samenleving, zien we in de personages een sterke hang naar technologie. Iets wat ik voor een boek uit 1953 een behoorlijk juiste voorspelling vind. Een bijzondere ode aan de literatuur!

De boekendief – Markus Zusak

Nazi-Duitsland, 1939. Het leven van van Liesel Meminger verandert wanneer ze bij het graf van haar broer een voorwerp vindt dat gedeeltelijk onder de sneeuw ligt bedolven. Het is Het Doodgravershandboek, dat daar per ongeluk is achtergelaten. Zo begint haar liefde voor boeken, terwijl ze van haar pleegvader leert lezen. Al snel steelt Liesel boeken uit boekverbrandingen van de nazi’s, de bibliotheek van de vrouw van de burgemeester en waar er ook maar boeken te vinden zijn. Maar dit zijn gevaarlijke tijden. Als het pleeggezin van Liesel een jood in de kelder verbergt, zal ze voorzichtiger aan moeten doen.

De bibliothecaresse van Auschwitz – Antonia Iturbe

In het concentratiekamp Auschwitz is stiekem, pal onder de ogen van de nazi’s, een schooltje opgezet. Daar waar boeken streng verboden zijn, verbergt de veertienjarige Dita onder haar jurk de kleinste bibliotheek die ooit heeft bestaan. De acht boeken worden door haar en de andere kampgenoten gekoesterd als schatten. Dita geeft niet op en verliest nooit de wil om te leven en te lezen. Een waargebeurd verhaal over de moed van een jong meisje en de helende kracht van boeken.

Boeken over boeken

In de voetsporen van de heldin – Edith de Wit

Edith de Wit maakt met In de voetsporen van de heldin een unieke combinatie van fictie en non-fictie. Aan de hand van verhalen waarin vrouwen een hoofdrol spelen, beschrijft ze twaalf episodes die iedere heldin – in fictie én in het echte leven – moet beleven om haar schat te vinden en thuis te komen.

Hoe lees ik? – Lidewijde Paris

Iedereen heeft een eigen definitie van literatuur en iedereen leest vanuit zijn/haar eigen ervaringen. Toch zijn er wel een paar aanwijzingen die elke lezer kunnen helpen een tekst eens anders te lezen. Hoe lees ik? staat vol met dat soort suggesties, aan de hand van zinnen, alinea’s, verhalen en romans. Van Max Havelaar via De zwarte met het witte hart naar David Mitchell.

Wat we zien als we lezen – Peter Mendelsund

Een verzameling quotes, voorbeelden uit de wereldliteratuur en toffe afbeeldingen om het visuele proces van de lezer te duiden. Grafisch kunstenaar Peter Mendelsund geeft zijn liefde voor literatuur op een bijzondere mooie manier weer in dit knappe boekje.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

4 reacties

  • zwartraafje

    24/09/2017 at 10:12

    Haha, zo eentje staat er hier ook half uitgewerkt te wachten. Gelukkig staan er wel grotendeels andere boeken op dus misschien post ik hem later toch nog eens.

    • Marcia van der Zwan

      24/09/2017 at 20:49

      Er zijn zoveel boeken die over boeken gaan, ik wil ook nog graag jouw lijstje lezen!

  • Lize

    25/09/2017 at 15:25

    Daar zitten volgens mij wel goede boeken tussen. Onder andere naar de eerste twee ben ik benieuwd.

    • Marcia van der Zwan

      26/09/2017 at 21:39

      De eerste twee zijn zeker aanraders. Al vind ik dat van allemaal :p Met uitzondering misschien van ‘in de voetsporen van de heldin’, want dat voelde voor mij iets te veel aan als een self-help boek..

Reageren is niet meer mogelijk.