Boekentips9 post-apocalyptische boeken voor volwassenen

https://www.boekvinder.be/wp-content/uploads/2018/02/Alles-Wat-Er-Was-2b.jpg

Verhalen die zich afspelen in een post-apocalyptische wereld zijn mijn persoonlijke favorieten. Wanneer de wereld zoals wij die kennen vergaan is en mensen moeten vechten om te overleven, zit ik op het puntje van mijn stoel. Natuurlijk is dit thema goed vertegenwoordigd in het Young Adult genre, maar vandaag zet ik juist een aantal boeken voor volwassenen op een rijtje.

Alles wat er was  the-children-of-men  Station-elf

1. Alles was er was – Hanna Bervoets | Alles wat er was van Hanna Bervoets vertelt het verhaal van acht mensen die voor onbepaalde tijd opgesloten zitten in een schoolgebouw.  Ze kwamen hier samen voor de opnames van een wetenschapsprogramma, maar door een enorme knal is dit programma er nooit gekomen. De autoriteiten geven de opdracht ramen, deuren en gordijnen te sluiten en te blijven waar je bent. Tv-redactrice Merel ziet dag na dag de voedselvoorraden slinken terwijl de spanningen tussen de schoolbewoners steeds hoger oplopen.. Alles wat er was is een beangstigend, maar vooral ook wondermooi verhaal van de schrijfster die eerder al met Efter wist te verrassen. Ontzettend pakkend geschreven en met een vleugje maatschappijkritiek – nu al één van de toppers die ik in 2016 las.

2. De Verloren Generatie – P.D. James | De Verloren Generatie, de Nederlandse vertaling van The Children of Men, schetst een wereld zonder kinderen. De mensheid is niet langer vruchtbaar en sterft langzaam maar zeker uit. Wat doet het met je als je weet dat jouw generatie de laatste zal zijn? En hoe ziet een wereld zonder kinderen er eigenlijk uit? Wat De Verloren Generatie bovendien ook zeer interessant maakt is het feit dat dit boek zich afspeelt in een wel heel nabije toekomst, namelijk het jaar 2021. Laten we hopen dat de mensheid tegen die tijd gewoon nog vruchtbaar is! Tip: Kijk ook zeker de fantastische verfilming onder regie van Alfonso Cuarón.

3. Station Elf – Emily St. John Mandel |  Station Elf vertelt over een post-apocalyptische wereld, twintig jaar na de uitbraak van de dodelijke Georgische griep. Het leven in de nieuwe wereld lijkt betrekkelijk veilig, maar de onzekerheid is groot en gevaren liggen overal op de loer. Want kun je overleven zonder antibiotica, stromend water en talloze andere alledaagse gemakken die met de wereld zoals wij die kennen verloren zijn gegaan? Met behulp van sprongen in de tijd en veel verschillende personages schetst Emily St. John Mendel een ijzersterk verhaal – waarvan je als lezer maar al te graag de puzzelstukjes bij elkaar zoekt.

De-weg  het-meisje-met-alle-gaven  silo

4. De Weg – Cormac McCarthy | In De weg maken we kennis met vader en zoon die moeten overleven in een post-apocalyptische wereld. Ze doorkruisen een het verwoeste landschap op weg naar de kust, in de hoop daar meer warmte te vinden en dus meer kans om te overleven. De poëtische schrijfstijl maakt De Weg een genot om te lezen, terwijl het hartverscheurende verhaal over de vergane wereld een weg naar je ziel vreet. Houd zakdoekjes gereed en leer te genieten van de wereld zoals hij nu is – je weet maar nooit wanneer het te laat is.. Ook dit boek heeft trouwens een zeer mooie verfilming gekregen, met duistere decors, overtuigende acteerprestaties en droevige flashbacks. Een aanrader!

5. Het Meisje met alle Gaven – M.R. Carey | Het meisje met alle gaven heeft een zeer originele post-apocalyptische invalshoek. Mijns inziens is dit een boek dat je zonder te veel voorkennis op moet pakken, om je vervolgens te laten verrassen door de fantastische schrijfstijl en het ingenieuze verhaal van M.R. Carey. De toekomstige wereld wordt niet alleen tot in de puntjes uitgewerkt, ook de verklaring hiervoor is waterdicht. Onvoorspelbaar en verrassend.

6. Silo – Hugh Howey | Silo van Hugh Howey staat al een enorme tijd op mijn To Be Read-lijstje. De Engelse variant Wool staat zelfs al een jaar ongelezen in mijn boekenkast – hier moet ik nodig verandering in brengen want de synopsis klinkt awesome: “Omdat de aarde onbewoonbaar is geworden, leven de mensen in een silo onder de grond. Als sheriff Holston na de mysterieuze dood van zijn vrouw besluit de silo te verlaten, neemt hij een verschrikkelijk risico: de atmosfeer buiten is zo giftig dat het vrijwel zeker zijn einde zal betekenen.” Ik heb over deze reeks niets dan goeds gehoord, dus ik hoop er snel tijd voor te kunnen maken.

Metro2033  Eindpunt  Oryx-and-Crake

7. Metro 2033 – Dmitry Glukhovsky | “Het is 2033. Twintig jaar geleden heeft een nucleaire oorlog de beschaafde wereld in puin gelegd. In Moskou heeft een klein deel van de bevolking zijn toevlucht gevonden in de grootste atoomvrije schuilkelder op aarde: de metro…” Onlangs leende ik Metro 2033 van Dmitry Glukhovsky uit de bibliotheek. Helaas had ik door de drukte omtrent mijn afstuderen geen tijd om het boek te lezen voor de uiterste inleverdatum, maar alleen al het eerste hoofdstuk zag er veelbelovend uit. Hopelijk kan ik dit boek zeer binnenkort een tweede kans geven!

8. Eindpunt – Adam Baker | Het personeel aan boord van Kasker Rampart, een drijvend boorplatform op de Noordelijke IJszee, verveelt zich kapot. Wat ze echter niet weten is dat de rest van de wereld in de greep is van een verwoestende pandemie. Televisie en radiostations stoppen één voor één met uitzenden en het schip dat de bemanning naar huis moest brengen komt maar niet opdagen. Wanneer de voedsel- en brandstofvoorraden opraken, zit er niets anders op dan te proberen de ijzige poolwinter te overleven en daarna op eigen kracht te proberen naar huis te komen..

9. Oryx en Crake – Margaret Atwood | Oryx en Crake is een verhaal over de nabije toekomst, waarin de gevolgen van de opwarming van de aarde steeds zichtbaarder worden en de democratie niet langer bestaat. Hoofdpersonage Jimmy is de laatste mens op aarde, omringt door de wetenschappelijke gecreëerde veelkleurige supermensen. Dit verhaal is spannend en grappig tegelijkertijd en voelt enorm realistisch aan. Alle gebeurtenissen zijn gefundeerd vanuit de wetenschap en geven een bijzondere invulling aan het “Wat als?”-experiment dat we in vele science fiction boeken tegenkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X