Bibliotheek Stockholm
Boekige bestemming Fotografie

Ik bezocht de bibliotheek van Stockholm!

In 2017 bezocht ik de bibliotheek van Kopenhagen. Afgelopen april was de stadsbibliotheek van Stockholm aan de beurt. Kijk je mee naar mijn foto’s?

Stadsbibliotek StockholmStadsbibliotek StockholmStadsbibliotek Stockholm

Naar het ontwerp van Gunnar Asplund

De Stockholms Stadsbibliotek werd ontworpen door Gunnar Asplund, een Zweedse architect. Hij was vooral bekend als een belangrijke vertegenwoordiger van het Scandinavische classicisme uit de jaren 20. De bibliotheek wordt ook wel Asplundhuset genoemd, omdat het een van zijn belangrijkste gebouwen is. Ik had zelf nog nooit van deze architect gehoord, maar de ronde troonzaal is absoluut een bezoekje waard. En niet alleen vanwege het prachtige aanbod in boeken, maar zeker ook omdat het een architecturaal hoogstandje is.

Stadsbibliotek StockholmStadsbibliotek StockholmStadsbibliotek Stockholm

Open sinds 1928

In 1928 gingen de deuren van de bibliotheek open. Een interessant weetje: het was de eerste bibliotheek van Zweden waar mensen zelf hun boek konden uitzoeken en pakken, zonder de hulp van een bibliothecaris.

In totaal kent Stockholm meer dan 40 bibliotheken, maar dit is de centrale bibliotheek. Het zijn ook de bibliothecarissen van de Stadsbibliotek die voor alle bibliotheken de boeken aankopen.

Stadsbibliotek StockholmStadsbibliotek StockholmStadsbibliotek Stockholm

Stadsbibliotek | Sveavägen 73, Stockholm (Zweden)

6 comments

  1. Wauw, ik ken deze bibliotheek enkel van een foto van die mooie boekenboog. Volgens mij vind ik deze nog mooier dan die van Kopenhagen. Vooral doordat ze warmer en uitnodigender lijkt. Maar ik kan het natuurlijk helemaal mis hebben vermits ik me hiervoor op foto’s baseer. Jouw persoonlijke fotograaf heeft dat trouwens weer geweldig gedaan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *