Kalender

Literaire kalender februari 2018

Februari heeft een hoop te bieden op literair vlak. Veel evenementen in het Brusselse focussen zich deze maand op graphic novels en beeldromans, terwijl er in Gent volop aandacht is voor het korte verhaal. De evenementen gemarkeerd met een asterisk staan voorlopig op mijn programma.

1 februari

Onbekend maakt onbemind: Peter Drehmanns
Boekhandel Limerick, Gent (19.00u) | Peter Drehmanns is schrijver en dichter. Hij publiceerde tien romans, een verhalenbundel en vier gedichtenbundels. Zijn werk werd in het Duits en het Italiaans vertaald. Voor zijn gehele oeuvre ontving Peter Drehmanns de Halewijnprijs 2015. Deze prijs heeft als doel zeer getalenteerde auteurs onder de aandacht te brengen van het grote publiek. Toch blijkt dat in Vlaanderen niet helemaal te lukken en dus nodigt Boekhandel Limerick Peter Drehmanns uit als eerste gast in de nieuwe reeks ‘Onbekend maakt Onbemind’ om zijn nieuwe roman Van de wereld te komen voorstellen.

Boekvoorstelling: De schepping na Darwin (Stefaan Blancke)
Letters & Co, Deinze (20.00u)
| Stefaan Blancke, Deinzenaar en filosoof aan de Universiteit van Gent, stelt zijn boek De schepping na Darwin voor bij Letters & Co.

2 februari

De Frivole Frieda Van Wijck Luisterquiz
Muntpunt, Brussel (20.00u) | Test je literaire kennis met je oren en waag je aan de luisterquiz. Luisterfragmenten, vragen over muziek en boeken, maar ook je algemene kennis wordt getest.  Frieda Van Wijck presenteert en brengt tal van special guests mee.

3 februari

Boekpresentatie: Het wonderbaarlijke milligram (Juan José Arreola)
De Groene Waterman, Antwerpen (16.00u) |  Zaterdag 3 februari vindt de boekpresentatie van Het wonderbaarlijke milligram (uitgeverij Oevers) van Juan José Arreola (1918-2001) plaats,  een van de grootste stemmen van de hedendaagse Mexicaanse literatuur. Vertaler Guy Posson, die ook het nawoord voor deze uitgave schreef, zal een lezing geven over het leven van Juan José Arreola. Arreola schreef pareltjes van lichtvoetig surrealisme – een zwierige mix van Franz Kafka, Etgar Keret en Haruki Murakami.

4 februari

Harry Potter Sunday
Waterstones, Brussel (15.00u) | Een Engelstalige middag in het teken van ‘s werelds bekendste tovenaarsleerling: Harry Potter.

6 februari

Leeslamp: De aankomst (Shaun Tan)
Muntpunt, Brussel (14.00u) | Naar aanleiding van Stripclub Muntpunt leest de Leeslamp de beeldroman De aankomst. Met deze tekstloze graphic novel vertelt Shaun Tan het verhaal van emigratie. Een vader laat zijn familie achter om een nieuw leven op te bouwen in een ver en vreemd land. Een boeiende discussie onder het genot van verse koffie.

De zin van zines
Muntpunt, Brussel (19.30u) | Striptekenaar Egpameron en uitgever Dennis Marien spreken zich uit over de zin en onzin van zines. Zine zijn bijzonder mooi vormgegeven boekjes met meestal een oplage onder de 100 stuks. Het is een kweekvijver voor jong grafisch talent en een speeltuin voor de gevestigde waarden.

7 februari

Boeken op woensdag: Oscar van den Boogaard
Letterenhuis, Antwerpen (12.30u) | Maandelijks interviewt literair journalist Dirk Leyman een schrijver uit Vlaanderen of Nederland die onlangs een nieuw boek presenteerde. In Kindsoldaat ontrafelt Oscar van den Boogaard zijn eigen familieachtergrond. Een bildungsroman over militairen en hypocriete mores die meer dan anderhalve eeuw omspant.

8 februari

Paarse zetel in De Krook: Stine Jensen
De Krook, Gent (12u30) | De Nederlandse filosofe Stine Jensen is te gast bij Griet Pauwels. Ze schreef romans en non-fictieboeken met titels als Ik lieg dus ik ben, werkte samen met Spinvis en schreef televisieprogramma’s over filosofische onderwerpen en over het leven in Scandinavië. Haar filosofieboek voor kinderen Lieve Stine, weet jij het? werd bekroond met de Zilveren Griffel. Momenteel kun je haar bovendien op de Nederlandse televisie zien in Wie is de mol?

La Lettre A: Aya Sabi
De Centrale, Gent (20.00u) | Onlangs debuteerde de 21-jarige Aya Sabi met Verkruimeld Land. Daarin schuwt ze de grote thema’s niet. Ze portretteert ‘het land van uitersten’ in een wijze en raadselachtige verhaalmozaïek, dat een eigentijdse draai geeft aan de verteltraditie van ‘Duizend-en-een-nacht’. Op La Lettre A wordt ze geïnterviewd door Meryem Kanmaz en voorziet Shalan Alhamwy een muzikaal intermezzo. *

10 februari

Wereldliteratuur van de 21ste eeuw: Svetlana Aleksijevitsj
Muntpunt, Brussel (11.00u) | In een 3-delige reeks maken specialisten je wegwijs in de wereldliteratuur van de 21ste eeuw. Tijdens deze eerste sessie nemen letterkundigen Charlotte Bollaert en Helena Boeykens het oeuvre van Svetlana Aleksijevitsj onder de loep. Svetlana Aleksijevitsj is een schrijfster en onderzoeksjournaliste uit Wit-Rusland. In 2015 ontving ze de Nobelprijs voor Literatuur. Haar bekendste boeken zijn Het einde van de rode mens en Zinkjongens.

Dear Book Nerd Book Club: Fangirl (Rainbow Rowell)
Brugse Boekhandel, Brugge (14.30) | De Young Adult leesclub in Brugge bespreekt op 10 februari Fangirl van Rainbow Rowell, onder het genot van veel lekkers en goed gezelschap.

15 februari

Donderdagen van de poëzie: Miriam Van Hee
Letterenhuis, Antwerpen (12u30) | Piet Piryns polst maandelijks naar de favoriete dichters van zijn gast, die bovendien uit eigen en andermans werk voorleest. Donderdag 15 februari is Miriam Van Hee te gast, de schrijfster van dichtbundels als Het karige maal en Als werden wij ergens ontboden.

Kort. Een avond met en over het korte verhaal
De Krook, Gent (20.00u) | De vijfde editie van literair festival KORT vindt op 15 februari plaats in De Krook. Deze avond met en over het korte verhaal wordt gepresenteerd door Christophe Vekeman. Gerda Blees en Pieter Kranenborg komen hun debuutbundels voorstellen, Erwin Mortier en Christophe Vekeman eren Nescio en ook Matthijs Duyck en Han Zinzen zijn van de partij. Ook de naar Finland uitgeweken Irakees Hassan Blasim komt zijn bundel Lijkententoonstelling voorstellen. *

16 februari

Boekbabbel: Een deken van sneeuw (Craig Thompson) en Jeruzalem (Guy Delisle)
Muntpunt, Brussel (10.00u) | Naar aanleiding van Stripclub Muntpunt staat De Boekbabbel deze maand in het teken van twee grahic novels, zijnde Een deken van sneeuw en Jeruzalem. Beide beeldromans schuwen een groot thema als religie niet.

18 februari

Meet the Author: Jennifer Egan
Passa Porta Bookshop, Brussel (20.00u) | De Amerikaanse schrijfster Jennifer Egan stelt haar nieuwe roman Manhattan Beach voor. In deze historische roman, haar eerste sinds het met de Pulitzerprijs bekroonde Bezoek van de knokploeg, volgen we het verhaal van Anna Kerrigan, een jonge vrouw die zich staande tracht te houden in het New York van de jaren 30 en 40.

20 februari

Uitgelezen februari: Brigitte Herremans en Annelies Verbeke
Vooruit, Gent (20.00u) | Het welbekende boekenprogramma Uitgelezen wijst je ook dit seizoen de weg door Letterland. Een gerenommeerd panel, met journaliste Anna Luyten en voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren Jos Geysels, vist de parels uit die enorme poel van boeken. Presentatrice Fien Sabbe leidt alles in goede banen. Een gesprek met Brigitte Herremans en Annelies Verbeke. De boeken op tafel zijn Beste fanatici (Amos Oz), Grensleven (Dorit Rabinvan) en De vierde wand (Sorj Chalandon). Met muziek van Melike.

Meet the Author: Kathy Mathys
Passa Porta Bookshop, Brussel (20.00u) | Kathy Mathys is journaliste, schrijfdocente en de pen van Smaak. Een bitterzoete verkenning. Met Verdwaaltijd komt er een eerste roman die de lezer meevoert van de Brusselse straten tot in de woestijnen en de redwoodwouden van Californië. Een verhaal over obsessie, het verlangen om te verdwijnen en over hoe landschappen ons vormen. Een bijzonder romandebuut dat zeker een boeiende presentatie oplevert.

21 februari

Poëzie rendez-vous met Dimitri Verhulst
Poëziecentrum Gent, (12.30) | Dimitri Verhulst mag dan vooral bekend zijn als romancier, toch schrijft hij ook al meer dan 15 jaar gedichten. In 2017 verscheen zijn bundel Stoppen met roken in 87 gedichten. Een interview door Carl De Strycker.

Stripclub Muntpunt: Mikel (Judith Vanistendael en Mark Bellido)
Muntpunt, Brussel (18.30u) | De maandelijkse leesclub voor strips, beeldverhalen en graphic novels onder begeleiding van Willem Degraeve, directeur van het Stripmuseum, staat in februari in het teken van Mikel. Deze beeldroman gaat over snoepverkoper Mikel die besluit om bodyguard te worden.

Belezen wetenschappers: Franse schrijvers, boeken en chansons
De Krook, Gent (19u30) | Ter gelegenheid van de focus op Frankrijk in 2018 plant Belezen Wetenschappers van de Universiteit Gent een speciale editie met uitsluitend Franstalige literatuur. Belezen Wetenschappers is het geanimeerde ontmoetingsplatform waar professoren met elkaar van gedachten wisselen over de literatuur die ze lezen ter ontspanning, die hen inspireert of op nieuwe ideeën brengt. De gasten voor deze editie zijn Mieke Van Herreweghe, Guy Rooryck en Johan Lagae. De moderatie is in handen van Pat Donnez.

22 februari

Boekenrondleiding door Judith Vanistendael
Muntpunt, Brussel (12.30u) | Stripauteur Judith Vanistendael neemt je mee op sleeptouw door de bibliotheek. Vijf bijzondere boeken dienen als rode draad voor deze rondleiding.

26 februari

Leesgroep: De melancholie van het verzet (László Krasznahorkai)
Hoofdbibliotheek De Biekorf, Brugge (14.00u)
De Hongaarse schrijver en scenarist László Krasznahorkai won in 2015 de prestigieuze Man Booker International Prize voor zijn oeuvre. Uit dat oeuvre kan je voorlopig twee romans in het Nederlands lezen, waarvan De melancholie van het verzet er een is. Daarin beschrijft Krasznahorkai hoe de lokale bevolking van een Hongaars stadje na de komst van een eigenaardig circus zekerheid zoekt in waarzeggerij, vreemdelingenhaat en totalitaire ideeën. Willy Devriese leidt de discussie in goede banen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *