Kalender

Literaire kalender oktober 2017

Voor de maand oktober staan er heel wat literaire uitjes in mijn agenda. Hier een overzicht van een aantal toffe evenementen die er de komende maand in Vlaanderen te beleven zijn. Evenementen aangeduid met een sterretje zijn degenen waarbij ik aanwezig zal zijn.

1 oktober: Jong Literair Geweld

Boekhandel Limerick, Gent | Zondag 1 oktober krijgen drie jonge Vlaamse debutanten het woord in Boekhandel Limerick. Zita Theunynck (Het wordt spectaculair. Beloofd), Elise Wuyts (De Studente) en Jef Schokkaert (Andromeda) komen in gesprek met Valerie Eyckmans vertellen hoe debuteren eigenlijk in zijn werk gaat.*

1 oktober: Leessessie een klein leven

Standaard Boekhandel, Kouter Gent |  Het boek “Een klein leven” beroert heel wat lezers. Zij kunnen hun meningen en gevoelens kwijt in een geanimeerd gesprek onder leiding van Christels Leesbril.

3 oktober: Bekendmaking programma boekenbeurs

Boekenbeurs.be | Reken maar dat ik dinsdag 3 oktober aan mijn computerscherm gekluisterd zit, dan wordt namelijk het complete programma van de boekenbeurs onthuld. Ik ben benieuwd welke auteurs er op bezoek zullen komen en welke lezingen / presentaties / panelgesprekken er op de planning staan.*

5 – 8 oktober: Boekenfestijn Brussel

Brussels Expo | De place to be om goedkope boeken te scoren. Aangezien ik zelf in Brussel werk is de verleiding erg groot om na werktijd even binnen te piepen – ondanks het feit dat ik al veel te veel ongelezen boeken in mijn kast heb staan.

5 oktober: Boekvoorstelling Verdwaalde Stad

De Krook, Gent | Donderdag 5 oktober stelt Jean Paul Van Bendegem zijn nieuwste boek Verdwaalde stad. Filosoferen langs de straten. voor in bibliotheek de Krook. Het boek is een filosofische dwaaltocht door de stad, maar gaat ook over de mentale ontdekkingsreis van het universum. Een interessant verhaal lijkt me.

7 oktober: Mystery Day

Brugse Boekhandel, Brugge |  Zaterdag 7 oktober is het weer tijd voor een bijeenkomst van de Young Adult leesclub Dear Book Nerd Book Club in de Brugse Boekhandel. Deze keer is er een wel heel speciale editie: naast een bespreking van het boek 13 minuten van Sarag Pinborough wordt er real life Cluedo gespeeld. Welk boekpersonage heeft de prachtige Benedict Cumberbatch vermoord? *

7 oktober: 60 jaar Herman Brusselmans

Bibliotheek Harelbeke | Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van Herman Brusselmans organiseert Bibliotheek Harelbeke een uitgebreide tentoonstelling over het leven en werk van Herman Brusselmans van 3 tot en met 31 oktober 2017. Op zaterdag 7 oktober zullen verschillende vriend en fans, in aanwezigheid van de jarige auteur, Brusselmans vanop het podium van de bibliotheek feliciteren. Zelf ben ik al naar de boekpresentatie van Hij schreef te weinig boeken in de Vooruit geweest, wat ook een viering van zestig jaar Brusselmans was en dat was een heel leuke avond.

8 oktober: Jonathan Safran Foer

Flagey, Brussel | Ruth Joos praat in Flagey met Jonathan Safran Foer over zijn recentste roman Here I Am, een even tragisch als hilarisch boek dat het verhaal van een aangrijpend familiedrama vermengt met dat van een wereldramp. Hoe ben je tegelijk vader, echtgenoot en zoon, vrouw en moeder, kind en volwassene, Jood en Amerikaan? Hoe kun je een eigen identiteit claimen als je zoveel aan anderen verschuldigd bent?

10 oktober: Stefan Hertmans over W.G. Sebald

Museum voor de Schone Kunsten, Brussel | In het kader van Les Midis de la Poésie praat Stefan Hertmans over het werk van W.G. Sebald in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten.

11 oktober: Francesco Pecoraro

Passa Porta Bookshop, Brussel |  In de indrukwekkende roman Het leven in tijden van vrede doet de Romeinse auteur en architect Francesco Pecoraro het onmogelijke: hij vertelt de geschiedenis van de Europese beschaving vanaf de Tweede Wereldoorlog tot nu. Het boek werd in Italië reeds vergeleken met het werk van Musil, Céline, DeLillo en Joyce. De auteur presenteert de langverwachte Nederlandse vertaling. Interview door Luc Devoldere.

13 oktober: Godverdomse dagen op een godverdomse bol

Minardschouwburg, Gent | Schrijver Dimitri Verhulst schetst in ‘Godverdomse Dagen op een Godverdomse Bol’ op scherpe en bijtende wijze de treurige evolutie van de mensheid. De Nederlandse gitariste Corrie van Binsbergen componeerde op dit “curriculum van smeerlapperij” een muzikale literaire film, een fascinerende trip voor de oren. Samen met Verhulst en haar hybride ensemble scheert Van Binsbergen langs literaire ravijnen en muzikale hoogten.

13 en 14 oktober: Literair festival Het Betere Boek

Minardschouwburg en NEST, Gent |  Op 13 en 14 oktober 2017 focust Het Betere Boek, het literair festival van het Willemsfonds, op Rusland. Het programma wordt dit jaar samengesteld door curator Johan de Boose. Ik heb me aangemeld als vrijwilliger, om dit festival eens vanaf achter de schermen te bekijken. *

14 oktober: Boekenverkoop Muntpunt

Muntpunt, Brussel | Op de jaarlijkse boekenzwendel van Muntpunt koop je karrenvrachten boeken, strips, cd’s en dvd’s aan spotprijzen. Alles wat je kan kopen is natuurlijk tweedehands, maar dat wil niet zeggen dat je enkel oude titels tegenkomt. Ook recente items waarvan meerdere titels beschikbaar waren in Muntpunt vinden hun weg naar de verkoop.

17 oktober: Uitgelezen oktober

Vooruit,Gent |  Een gerenommeerd panel, met journaliste Anna Luyten en voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren Jos Geysels, vist de parels uit de enorme poel van boeken. Op dinsdag 17 oktober, zetelen regisseur Hilde Van Mieghem en schrijver Dimitri Verhulst in het panel. Boeken op tafel zijn onder andere De Cirkel (Dave Eggers), Fahrenheit 451 (Ray Bradbury) en De sympathisant (Viet Thanh Nguyen). Muziek wordt verzorgd door SIOEN. *

17 oktober: Bekendmaking winnaar Man Booker Prize

themanbookerprize.com | 17 oktober wordt de winnaar of winnares van de Man Booker Prize bekend gemaakt. Op de shortlist staan 4321 (Paul Auster), History of Wolves (Emily Fridlund), Exit West (Mohsin Hamid), Elmet (Fiona Mozley), Lincoln in the Bardo (George Saunders) en Autumn (Ali Smith).

19 oktober: Leessessie Hersenschimmen

Bibliotheek De Krook, Gent | Dementie: een woord dat we liever niet horen, en zeker niet als het om een geliefde gaat. Het boek “hersenschimmen” geeft de lezer een inkijk in het hoofd van Maarten die dementeert. Hoe ervaren deze mensen het verlies van hun geheugen en verandert dit de kijk op de wereld? Ik vind het heel spijtig dat een evenement als deze op donderdag overdag plaatsvindt, want dan moet ik helaas gewoon werken.

19 oktober: José Saramago’s laatste roman

Passa Porta Bookshop, Brussel | Een uitzonderlijke avond met de Spaanse Pilar del Río, weduwe van de grote Portugese schrijver José Saramago, ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van Saramago’s onvoltooide laatste roman, Hellebaarden. Interview door Lode Delputte.

20 oktober: Guus Kuijer

Campo Nieuwpoorttheater, Gent |  Dit jaar verscheen het zesde en laatste deel van De Bijbel voor ongelovigen van Guus Kuijer en op 20 oktober komt hij naar Gent. De avond wordt geopend met een korte lofrede van journaliste Jelle Van Riet. De gevierde auteur wordt in Campo geïnterviewd door twee beslagen dames: Hilde Van Den Eynde, redactrice wetenschap bij De Standaard en Veerle Vanden Bosch, chef Letteren van De Standaard. Guus Kuijer zal het interview geregeld onderbreken om voor te lezen uit zijn werk. De avond wordt muzikaal opgeluisterd door The Cat’s Whiskers Band.

20 oktober: Boekbabbel de bekeerlinge

Muntpunt, Brussel | Grootse verhalen, grootse gevoelens en leesplezier in alle maten! De Boekbabbel is een vaste waarde in Muntpunt. Iedereen is er welkom. Samen wisselen we van gedachten over De Bekeerlinge van Stefan Hertmans en over de dingen des levens.

21 oktober: Pop-up Leesclub Halleluja

Boekhandel Limerick, Gent |  Naast de vele romans, verschijnen er ook mooie bundels kortverhalen. Deze leesclub bespreekt Halleluja van Annelies Verbeke. In de vijftien verhalen ontdekken de personages dat elk begin een einde in zich draagt en dat een einde vaak, maar niet altijd, een nieuw begin inluid. *

21 oktober: Credo, literaire avond

Muntpunt, Brussel | Vier auteurs getuigen onder ede over hun literaire waarheid. Verwacht je aan krokante pleidooien, krasse literatuur en klare wijn. Gastvrouw Annemie Tweepenninckx ontvangt Mauro Pawlowski, Rachida Lamrabet, Heleen Debruyne en Michael Bijnens.

25 oktober: Behoud de Begeerte met Tom Lanoye

Vooruit, Gent | Twintig jaar na de première van Ten Oorlog gunt Tom Lanoye je een blik op de creatieve motor van het verhaal. En de auteur doet dat op zijn eigengereide manier: met spitante tussenteksten en sappige tirades.

27 oktober: Emily Witt & Heleen Debruyne

Passa Porta Bookshop, Brussel | Schrijfster Heleen Debruyne gaat in gesprek met de Amerikaanse journaliste Emily Witt, auteur van het boek Future Sex. In Future Sex onderzoekt Emily Witt hoe, voor vrouwen die opgegroeid zijn in het tijdperk van de ‘seksuele supermarkt’, de overvloed aan opties niet noodzakelijkerwijs leidt tot een conventionele langdurige relatie.

29 oktober: Start Boekenbeurs

Antwerp Expo, Antwerpen | Zondag 29 oktober gaat de 81ste editie van de Boekenbeurs van start. Hoewel het programma pas later deze maand bekend zal worden gemaakt, weet ik nu al dat ik op de openingsdag aanwezig zal zijn. *

6 comments

  1. Wow er is echt veel te beleven! Ik zie dat Annelies Verbeke ook voorbijkomt. Haar boek ‘Halleluja’ is genomineerd voor de ECI literatuurprijs en daarom lees ik het nu. Dat bevalt me wel goed, na een paar verhalen. Dus ik ben benieuwd hoe het jou vergaat!

    1. Ja, ik was ook verbaasd hoeveel evenementen er zijn in oktober. Ik heb nog niets gelezen van Annelies Verbeke, maar ik ben heel benieuwd naar Halleluja 🙂

    1. Ja, ik was ook verbaasd dat er zoveel te doen is deze maand. En dan heb ik later nog een aantal evenementen ontdekt die nog niet eens in dit overzicht staan..

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *