Literaire kalender oktober 2018
Kalender

Literaire kalender oktober 2018

Op veler verzoek terug van weggeweest: een maandkalender met een overzicht van de aankomende literaire evenementen in Vlaanderen. Deze maand is er ontzettend veel te doen op het vlak van literatuur – ik maak me dan ook geen illusies dat onderstaand overzicht volledig is. Desalniettemin heb ik een poging gedaan. De evenementen gemarkeerd met een asterisk staan voorlopig op mijn programma.

3 oktober

Out of the Books: Decibelletrie – het hoorspel
Vakgroep Letteren – Blandijnberg, Gent (20.00u) | Openingslezing van de reeks “Out of the Books” van de UGent, over actuele vormen van literatuurbeoefening. Het hoorspel (of luisterspel in Vlaanderen), een kunstvorm die louter gebruikmaakt van akoestische middelen, bevindt zich op het raakvlak tussen verschillende genres en media. Drs. Siebe Bluijs stelt een selectie voor.

4 oktober

Transpoesie
Muntpunt, Brussel (20.00u) | Transpoesie is een echt Babeliaans poëziefestival. Dichters uit heel Europa zullen teksten in hun eigen taal voorlezen. Dompel jezelf onder in een overvloed aan talen en  het literaire talent dat Europa te bieden heeft.

5 oktober

De boekenkamer: Ish Ait Hamou
30CC, Leuven (12.15u)
| Wat lezen artiesten? Hoe ziet hun boekenkast eruit? Zweren ze bij klassiekers? Worden ze geraakt door de bestsellers van vandaag? Wie heeft de ultieme leestip voor jou?

6 oktober

Het betere boek
De Krook en de Minard, Gent (12.30u) | Het Willemsfonds organiseert elk jaar Het Betere Boek, hét literair festival van Gent. De literair curator voor deze Franse editie is Sigrid Bousset. Ze heeft een programma samengesteld waarin zowel het vakantieland Frankrijk als de maatschappelijke evoluties en problemen van het land aan bod komen. Ook wordt op dit festival de Bronzen Uil uitgereikt.

Dear Book Nerd Book Club: Warcross – Marie Lu
Brugse Boekhandel, Brugge (14.30u)
| Deze keer bespreekt de Young Adult leestclub Warcross van Marie Lu. Precies op tijd, want 1 oktober komt het vervolg al uit in het Nederlands.

Boekvoorstelling: Grondgebied – Roger De Neef
De Zwarte Panter, Antwerpen (18.00u)
| Twee jaar na My Funny Valentine presenteert Roger de Neef zijn nieuwste dichtbundel Grondgebied. Na een korte reflectie door de dichter zelf, leest Constance de Neef gedichten en brengt cellist Roel Dieltiens muziek.

7 oktober

Lees meer!
Concertgebouw, Brugge (11.00u)
| In boekenprogramma Lees Meer! van de Openbare Bibliotheek Brugge interviewt Vrt-journaliste Ann De Bie steevast drie auteurs over hun meest recente romans. Het Brugse Concertgebouw is zoals steeds de gastvrije locatie en boekhandel De Reyghere verloot ook nu weer van elke roman een exemplaar onder de aanwezigen. Dit keer gaat het om Kindsoldaat (Oscar van den Boogaard), Hier (Joke van Leeuwen) en Rafelen (Sanne Huysmans).

Boekvoorstelling: Sporen in de modder – Paul Van Heesvelde
Boekhandel Limerick, Gent (11.30u)
| Het nieuwe boek ‘Sporen in de Modder Trams en Buurtspoorwegen tijdens de Eerste Wereldoorlog’ vult een lacune in de kennis van de spoorweggeschiedenis. Het beperkt zich niet tot droge cijfers en naakte feiten, maar het brengt ook de lotgevallen van de trambestuurders en hun passagiers onder de aandacht. Dit is een onmisbaar werk voor iedereen die geïnteresseerd is in militaire geschiedenis en meer algemeen in het transportgebeuren tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De betere boekverbranding
Sint-Baafsabdij, Gent (14.30u) | Muziek, film, poëzie, installaties, literaire performances, gesprekken geïnspireerd op het boek van Ray Bradbury Fahrenheit 451. Gevolgd door Fahrenheitcafé in Herberg Macharius.

Fahrenheit 451 - Ray Bradbury
Fahrenheit 451 door Ray Bradbury.

9 oktober

Leeslamp: Weg met Eddy Belleguelle – Eduard Louis
Muntpunt, Brussel (14.00u)
| Praat met andere lezers over het boek Weg met Eddy Belleguelle. Eddy groeit op in een grofgebekt arbeidersgezin in Picardië. Het verschil tussen hem en de kinderen in zijn omgeving is immens groot. Zijn houding, tongval en verfijnde aard bezorgen hem evenveel vernederingen van zijn klasgenootjes als van zijn alcoholistische vader. Uiteindelijk slaagt Eddy erin zich los te rukken uit zijn wrede, verstikkende milieu.

Jonas Jonasson in Gent
Paard van Troje, Gent (20.00u)
| Jonas Jonasson komt naar Gent en praat er over zijn nieuwste boek ‘De 100 jarige man die terugkwam om de wereld te redden’. Aansluitend is er een signeersessie. *

Boekvoorstelling: Gunzenhausen – Piet De Moor
Geuzenhuis, Gent (20.00u) Gunzenhausen heeft als ondertitel: het parallelle leven van J.D. Sallinger door hemzelf verteld. Piet De Moor maakt in het boek gebruik van een personage dat soms een loopje met de feiten neemt. Salinger fingeert bewust een aantal gebeurtenissen om zijn biografen, die hij verafschuwt, op een dwaalspoor te brengen. Het boek is een oorlogsverklaring aan het adres van alle biografen.

10 oktober

Boeken op Woensdag: Rachida Lamrabet
Letterenhuis, Antwerpen (12.30u)
| Elke maand voelt literair journalist Dirk Leyman een schrijver uit Vlaanderen of Nederland aan de tand die onlangs een nieuwe roman of non-fictieboek heeft gepubliceerd. Lamrabet brengt dit najaar haar langverwachte nieuwe roman uit. Vertel het iemand is een oorlogsverhaal waarin een jonge Fransman met Marokkaanse roots naar het front van W.O.I. wordt gestuurd en een dagboek over de oorlogsgruwel en het racisme van de officiers bijhoudt, wat hem later duur te staan komt.  Even lyrisch als genadeloos beschrijft Lamrabet haar personages tijdens hun zoektocht naar een onbereikbare waarheid.

Boeken in Films
Paard van Troje, Gent (19.30u)
| Arne Sierens over boeken ‘in’ films, boeken ‘in’ films jaja. Gewoon omdat het kan en omdat het Filmfest is overal in Gent! *

Out of the Books: Het ultrakorte verhaal vandaag
Vakgroep Letteren – Blandijnberg, Gent (20.00u) | De Nederlander A.L. Snijders noemt het ZKV’s. Lydia Davis kreeg er haar Man Booker voor. Twee derde van de verhalen die Kafka bij leven uitgaf, vallen eronder: het genre van de microfictie. Verhalen die korter zijn dan kort. Gebald als poëzie, maar zonder verzen. Ze zijn tegenwoordig in opmars. Dr. Sofie Verraest keert het genre binnenstebuiten.

Boekvoorstelling: Reis naar mijn vader – Roel Richelieu Van Londersele
Minard Schouwburg, Gent (20.00u) 
| Hij was de eerste Gentse stadsdichter. Behalve als dichter verdiende hij al zijn sporen als romanschrijver. Nu verschijnt bij Uitgeverij Houtekiet zijn nieuwe roman, een meeslepend verhaal over een zoon en zijn ouders en de overlevingsstrijd van een kleine sigarenfabrikant.

The Long Gaze Back
Passa Porta, Brussel (20.00u)
| Het korte verhaal kent in Ierland een rijke geschiedenis. Puttend uit die traditie bundelde redactrice Sinéad Gleeson in The Long Gaze Back dertig verhalen uit de voorbije drie eeuwen. Ze selecteerde enkel werk van vrouwen, onder meer om de afwezigheid van vrouwelijke stemmen in de canon aan te kaarten. De Ierse ambassade en Passa Porta nodigen Sinéad Gleeson en drie toonaangevende Ierse schrijfsters, Eimear McBride, Mary Costello en Lia Mills uit om te praten over deze rijke Ierse traditie. Elke D’hoker stelt de vragen, de auteurs lezen voor uit eigen werk.

Boekpresentatie: Hoe mijn vader werd verwekt – Bart Meuleman
De groene waterman, Antwerpen (20.00u)
| Schrijver Koen Peeters zorgt voor de laudatio
Bart Meuleman wordt geïnterviewd door uitgever Annette Portegies. We heffen het glas op deze nieuwe roman.

11 oktober

De poëzieverdieping: Benno Barnard
Poëziecentrum, Gent (19.00u)
| Op de leeszolder van Poëziecentrum begeleiden Yves T’Sjoen en Carl De Strycker een leessessie rond Het trouwservies van Benno Barnard. Er is aandacht voor contextualisering, interpretatie en debat.

Boekvoorstelling: Lam – Hannelore Bedert
Minard Schouwburg, Gent (20.00u)
| Hannelore is een Vlaamse singer-songwriter met vier gelauwerde albums op haar naam. Nu debuteert ze al schrijfster met Lam. Een interview door Joris Hessels, met live illustraties van Sassafras De Bruyn en voordrachten van Annelies Moons. *

12 oktober

Boekvoorstelling: Wrakhout – Peter De Rick
Bar Lume, Gent (19.30u)
| Boekvoorstelling van het romandebuut van Peter De Rick: Wrakhout. U wordt uitgenodigd voor een hapje en een drankje. Muzikale omlijsting door Hannelore Muyllaert en Pieter Smout.

13 oktober

Wereldliteratuur van de 21ste eeuw: Herta Müller
Muntpunt, Brussel (11.00u) 
| In een 3-delige reeks maken specialisten je wegwijs in de wereldliteratuur van de 21ste eeuw. Tijdens deze eerste sessie neemt prof. dr. Inge Arteel het oeuvre van Herta Müller onder de loep. *

Boekvoorstelling: Artificial Stupidity – Fredo De Smet
Arca Theater, Gent (19.00u)
| In dit boek gaat Fredo De Smet op zoek naar nieuwe vuistregels in het omgaan met onze digitale realiteit, naar een manier om verandering te leiden en niet te lijden. Daarbij investeer je bijvoorbeeld maar beter in je netwerk, deel je wat je gemeen hebt, en omarm je de ambivalentie in alles wat je doet. Artificial Stupidity is geen politiek pamflet of filosofische kritiek, maar een persoonlijke zoektocht naar wat het betekent om mens te blijven in een veranderende wereld.

Huis van het spannende boek
Vormings- en Congrescentrum Guislain, Gent (19.30u)
| Zin in een (ont)spannende avond? Kom dan op zaterdag 13 oktober naar het ‘Huis van het spannende boek’ en wordt ondergedompeld in onze nieuwe thrillers. Zeven auteurs bezorgen je de rillingen op het lijf! *

16 oktober

Uitgelezen: Tommy Wieringa en Nathalie Teirlinck
Vooruit, Gent (20.00u)
| In het kader van  het filmfestival VIDEODROOM nodigt Uitgelezen Tommy Wieringa en Nathalie Teirlinck uit. Boeken op tafel zijn Archipel van de hond (Philippe Claudel), Het verhaal van de dienstmaagd (Margaret Atwood) en Vaarwel, Columbus (Philip Roth). Inclusief muziek van Radio Candip. *

The Handmaid's Tale - Margaret Atwood
The Handmaid’s Tale door Margaret Atwood.

17 oktober

Poëzie Rendez-Vous met Geert Van Istendael
Poëziecentrum, Gent (12.30u)Geert van Istendael is schrijver, vertaler, essayist en dichter. Negenentwintig dingen en één afscheidszang is zijn nieuwste dichtbundel. Zijn vorige bundel, Het was wat was (2015), werd genomineerd voor de prestigieuze VSB Poëzieprijs. Op woensdag 17 oktober is hij onder het middaguur te gast op de zolder van Poëziecentrum voor een intiem Poëzie Rendez-vous.

Passa Porta at the Movies: Joost Vandecasteele
Passa Porta, Brussel (19.30u) | Vaak gebeurt het niet, maar soms moeten zelfs wij het toegeven: de film is al eens beter dan het boek. In de reeks Passa Porta at the Movies verklappen schrijvers hun favoriete boekverfilming. Bij onze buren van cinema RITCS kijken we eerst naar de film, waarna filmkenner Niels Ruëllmet de auteur dieper ingaat op de relatie tussen film en literatuur. In deze aflevering: Joost Vandecasteele en de Japanse cultfilm Akira. *

Out of the Books: Slam Poetry
Vakgroep Letteren – Blandijnberg, Gent (20.00u)
| Slam Poetry is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een genre in de poëzie met een eigen institutioneel netwerk van kampioenschappen, performancescircuits, een geanimeerde scene die naast de klassieke poëzieproductie bestaat. Een avond onder leiding van prof. Yves T’Sjoen, met optredens van Carmien Michels, Martijn Bekvegter Nelen, Martje Wijers en Lisette Ma Neza.

Bella - Joost Vandecasteele
Bella door Joost Vandecasteele.

18 oktober

Paarse Zetel: Tommy Wieringa
De Krook, Gent (12.30u)
| De Nederlandse schrijver Tommy Wieringa brak in 2005 definitief door met de roman Joe Speedboot, waarvoor hij onder meer de Ferdinand Bordewijkprijs kreeg. In 2013 ontving hij de Libris Literatuurprijs voor Dit zijn de namen. Vorig jaar verscheen De heilige Rita, een aangrijpend werk over een gefrustreerde man die het leven aan zich ziet voorbijgaan. Een interview door Grit Pauwels.

Donderdagen van de poëzie: Maud Vanhauwaert
Letterenhuis, Antwerpen (12.30u) 
| Antwerpen Boekenstad trakteert u op een boeiende poëziemiddag. Vergezeld van koffie en croissants wordt uw literaire honger gestild tijdens de Donderdagen van de Poëzie. Piet Piryns polst naar de favoriete dichters van de gasten die uit eigen en andermans werk voorlezen.

Ode aan J.M.H. Berckmans: mythisch muzikant met woorden
Boekhandel Limerick, Gent (20.00u)
In 2018 is schrijver J.M.H. Berckmans tien jaar dood. ‘t Is te zeggen: zijn lichaam is afvallig. Zijn taalmuziek blijft leven en fascineert literatuurliefhebbers. Deze zomer verscheen de Berckmans-bloemlezing Verhalen uit de Grauwzone en de Berckmans-biografie Schrijven in de Grauwzone. In de ‘Berckmans-ervaring’ evoceren J.M.H.’s notulist/vriend Geert Breës, biograaf Chris Ceustermans en cineast Wim Jammaer  Berckmans’ proza en leven.

De heilige Rita - Tommy Wieringa
De heilige Rita door Tommy Wieringa.

19 oktober

Boekbabbel: De Weense sigarenboer – Robert Seethaler
Muntpunt, Brussel (10.00u)
| Praat met andere lezers over De Weense sigarenboer. De zeventienjarige Franz verruilt de idyllische schoonheid van het Oostenrijkse merendistrict voor de drukte van Wenen. In de hectiek van de stad verdwijnt zijn heimwee al snel. Franz is in opleiding bij de oudere sigarenverkoper Otto Trsnye. Binnenkort voorziet hij de Weense inwoners van kranten en rookwaren. Een van zijn vaste klanten is professor Freud, die niet enkel langskomt voor sigaren, maar ook kwistig is met adviezen voor het liefdesleven van Franz. Het is 1937. Over een paar maanden zal de annexatie van Oostenrijk door Duitsland plaatsvinden, waardoor de levens van de jonge tabaksverkoper, Otto en professor Freud onherroepelijk zullen veranderen.

23 oktober

Belezen wetenschappers: Floor Verhaeghe, Bart Verschaffel & Paul Verhaeghe
De Krook, Gent (19.30u)
| In Belezen Wetenschappers wordt een literair-wetenschappelijk salon georganiseerd waar auteur en radiomaker Pat Donnez professoren en onderzoekers van de Universiteit Gent met open armen en geest ontvangt om te praten over literatuur die hen beweegt, begeestert of net ontspant.

Boekvoorstelling: Sr. – Bavo Dhooge
De Krook, Gent (20.00u)
| Op het programma: redacteur Ad Van den Kieboom interviewt Bavo Dhooge, de auteur leest voor en jazzpianist Alain Van Zeveren zorgt voor de muzikale omlijsting. Nadien heffen we het glas op dit nieuwe boek.

24 oktober

Out of the Books: Interactieve Cli-fi (Climate Change Fiction)
Vakgroep Letteren – Blandijnberg, Gent (20.00u)
| Deze lezing van dra. Mahlu Mertens zoomt in op de problemen waar schrijvers mee geconfronteerd worden als ze fictie over klimaatverandering willen schrijven en kijkt naar een aantal literaire teksten die nieuwe, innovatieve manieren zoeken om zulke bovenmenselijke verhalen dramatisch en bevattelijk te maken. *

Brazilië in de kijker: writer-in-residence Michel Laub
Passa Porta, Brussel (20.00u) 
| Een maand lang verblijft Michel Laub in Brussel als schrijver in residentie bij Passa Porta. Het is de unieke gelegenheid voor Braziliëkenner Annelies Beck om de auteur aan de tand te voelen over O tribunal da quinta-feiraHet Donderdagtribunaal, de Nederlandse vertaling door Harrie Lemmens, verscheen in augustus 2018. Laub praat bij Passa Porta niet alleen over zijn meest recente roman, hij leest ook fragmenten voor in het Portugees (met Nederlandse boventitels).

Marsepeinen Vingers - Öznur Karaca
Marsepeinen Vingers door Öznur Karaca.

25 oktober

La Lettre A #1: Öznur Karaca
De Centrale, Gent (20.00u) | Seizoen 2018-2019 van La Lettre A start met Öznur Karaca, een veelzijdig auteur en taalexpert. Als stand-upcomedian creëerde ze in 2008 haar eerste onewomanshow, Bleek. In wat ze schrijft, speelt haar interesse voor psychologie een rol, of het nu in haar comedy is, waarin ze schertst met gangbare vooroordelen in Vlaanderen, of in haar debuutroman, Marsepeinen vingers. *

Boekvoorstelling: Drift – Bregje Hofstede
Passa Porta, Brussel (20.00u)
| Amper 30 is ze, en met Drift is Bregje Hofstede reeds toe aan haar derde boek. Eerder werd de schrijfster voor haar debuut De hemel boven Parijs genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs én de Gouden Boekenuil. Vervolgens deed Hofstede in de essaybundel De herontdekking van het lichaam een boekje open over haar burn-out, en in de roman Drift mijmert ze over een liefde en leven van weleer.

2 comments

  1. Het valt me op dat er zoveel boekige activiteiten zijn in Gent. Dat is daar wel the place to be voor boekenwurmen precies?! Ik kijk vooral uit naar het begin van de Boekenbeurs op 28/10 (ook al kan ik pas in november gaan 😉

    1. Dat lijkt misschien ook zo omdat ik zelf in Gent woon, en daar precies weet op welke locaties er allemaal toffe dingen georganiseerd worden 😉 Misschien mis ik wel van alles in de rest van Vlaanderen! Ik kijk overigens ook al uit naar de Boekenbeurs.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *