Deze 14 boeken las ik in september

Dat ik in september veertien boeken las, heeft mezelf enorm verbaasd. Ik begon de maand namelijk met The Mars Room, een boek waar ik acht dagen over deed. Hoewel ik het verhaal prachtig vond, ging het lezen erg traag. De rest van de maand ging het echter als een trein. Ik las diverse non-fictie verhalen, nieuwe vers-van-de-pers recent verschenen boeken en een aantal juweeltjes uit de bibliotheek. Dit was mijn leesmaand.

Knap voor een dik meisje - Tatjana Almuli

Knap voor een dik meisje – Tatjana Almuli

Tatjana is al haar hele leven dik. Ze krijgt zo lang ze zich kan herinneren al ongevraagd commentaar op haar lijf. Na haar deelname aan het Nederlandse tv-programma Obese, waarin ze enorm veel gewicht verliest, ervaart ze voor het eerst de privileges die bij slank zijn horen. Toch neemt het ongevraagde commentaar alleen maar toe – al helemaal als ze weer begint aan te komen. In Knap voor een dik meisje vertelt Tatjana Almuli openhartig over het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is. Boeken als deze zijn belangrijk. Vooral omdat de schrijfster geen blad voor de mond neemt en van begin tot eind eerlijk en authentiek blijft. Als Almuli je één ding kan leren, dan is het wel dat mensen niet hun uiterlijke verschijning zíjn. We moeten mensen niet anders behandelen op basis van hun gewicht. En het is bovendien absoluut niet aan een ander om hierop commentaar te leveren. Knap voor een dik meisje is een vlot lezend boek dat je aan het denken zal zetten. Een aanrader.

The Mars Room – Rachel Kushner

In The Mars Room maken we kennis met de achtentwintigjarige Romy Hall, veroordeeld tot tweemaal levenslang plus nog zes jaar. Ze slijt haar dagen in een maximaal beveiligde vrouwengevangenis in Noord-Californië. Via verschillende perspectieven vertelt Rachel Kushner het verhaal van mensen die we weinig terugzien in de literatuur: we horen de stem van de onderste laag van onze samenleving. De diverse celgenoten van Romy hebben geen gemakkelijk leven en voor sommigen van hen biedt de gevangenis eindelijk rust en regelmaat. Misschien wel het beste dat hen kan overkomen. Gordon Hauser – leerkracht in de gevangenis – voegt een interessant perspectief toe aan het verhaal. Hij bekijkt de gevangenen met mededogen – anders dan de bewakers – en wil oprecht iets voor hen kunnen betekenen. Ondertussen is Romy Hall voor altijd afgesneden van de buitenwereld: het San Francisco van haar jeugd, de stripclub waar ze ooit danste voor de kost. En haar zevenjarige zoontje Jackson, nu toegewezen aan Romy’s moeder, van wie ze vervreemd is geraakt.The Mars Room is bijzonder mooi geschreven en geeft je een kijkje achter de tralies.

De heilige - Martin Michael Driessen

De heilige – Martin Michael Driessen

Donatien wordt geboren in het jaar van de Franse Revolutie. Hunkerend naar roem en erkenning buit hij al zijn talenten uit in het opportunistische spel van het menselijk bestaan. Ik heb genoten van deze schelmenroman van Martin Michael Driessen. Hoewel het hoofdpersonage Donatien allesbehalve sympathiek is – de arrogantie druipt van hem af – moest ik vaak lachen om de manier waarop hij denkt dat de wereld om hem lijkt te draaien. Hij dwingt de heiligverklaring die hij na zijn dood ontvangt al af tijdens zijn leven. Hij is hiervoor voorbestemd. De heilige is een avonturenverhaal met een ongeloofwaardige verteller, vanaf begin af aan weet je al dat Donatien de leugen boven de waarheid prefereert. Hier en daar zal hij zijn eigen levensverhaal aangedikt hebben. Dat neemt echter niet weg dat het boek hoogst vermakelijk is.

Lang leve de lezer – Alex Boogers

Lang leve de lezer is een vermakelijk manifest met klinkende hoofdstuktitels waarin Alex Boogers betoogt dat de lezer niet dood is. Het boekje bevat veel informatie, maar voor mij weinig nieuws. Het is vlot geschreven – als een speech bijna – maar toch was ik niet honderd procent overtuigd. Hoewel ik de opinie van Boogers voor een groot deel met hem deel, vond ik hem soms ietwat kort door de bocht. Ik vind het waarom moeilijk onder woorden te brengen, maar Lang leve de lezer bracht mij ondanks de klinkende titel niet helmaal wat ik gehoopt had.

De wereld is weer plat, ja – Guus Middag

Guus Middag weet in De wereld is weer plat, ja een originele selectie van gedichten te maken. Ik leerde nieuwe dichters kennen of las voor mij onbekende gedichten van bekende namen. Zijn analyses zijn naast technisch vooral persoonlijk. Op geheel eigen wijze interpreteert hij de boodschap van een gedicht, gaat hij op zoek naar (historische) context en verwijst hij naar filosofie, religie en/of grote denkers om de boodschap van de dichter in kwestie te verklaren.
Hoewel De wereld is weer plat, ja een boek is dat je perfect in stukjes zou kunnen lezen, schrijft Guus Middag zo verslavend dat ik niet kon stoppen. De humor, de interessante analyses, de persoonlijke noot: eens ik de analyse van een gedicht las wilde ik direct verder naar het volgende hoofdstuk. Oftewel: een feestje om te lezen. Guus Middag laat je poëzie op een hele nieuwe manier ervaren.

Een wonderlijk gemis - Christophe Ono-dit-Biot

Een wonderlijk gemis – Christophe Ono-dit-Biot

Twee jaar na het overlijden van zijn vrouw Paz, heeft César besloten om te sterven. Hij gelooft niet dat hij hun zoon, het kind dat zo op haar lijkt, gelukkig kan maken. Op het moment dat hij begint aan zijn overdosis pillen, belt een jonge vrouw bij hem aan die zijn plannen dwarsboomt. Zij is een Griekse architectuurstudente en beweert Césars buurvrouw te zijn, ook al heeft hij haar nog nooit gezien. Een wonderlijk gemis begint enorm sterk. Ik hield van de schrijfstijl van Christophe Ono-dit-Biot en genoot van zijn prachtige zinnen. Helaas werd het complete verhaal wat mij betreft teniet gedaan in het derde en laatste deel. Ik was niet alleen verbaasd, maar ook teleurgesteld in de ontknoping.

De robot en het kleine blauwe vogeltje – David Lucas

De robot en het kleine blauwe vogeltje is een prachtig prentenboek waarin twee van mijn favoriete wezens samenkomen: robots en vogels. Ik hield van de tekenstijl en het kleurgebruik en vond het verhaal ontroerend, maar wel een beetje zielig.

De kleine moskee op de prairie – Zarqa Nawaz

Praktiserend moslim zijn in het Westen is niet altijd even gemakkelijk. Zarqa Nawaz heeft haar hele leven twee verschillende culturen moeten combineren. Aan haar lerares Koranstudie vraagt ze of ze haar benen mag ontharen. Ze bezorgt zichzelf een baantje bij een televisiestation door erop te wijzen dat de journalisten het woord ‘moslim’ verkeerd uitspreken. En de aannemer van haar huis brengt ze in verlegenheid als ze grafisch vertelt hoe de rituele reiniging na het gebruik van de wc verloopt. Dankzij De kleine moskee op de prairie heb ik op een laagdrempelige manier inzicht gekregen in het leven van een westerse moslima. Het boek is met veel humor en zelfrelativering geschreven, waardoor niet glimlachen onmogelijk is. Zarqa Nawaz weet de lezer aan het lachen te maken en tegelijkertijd een inspirerend kijkje ‘achter de schermen’ van het leven van een moslima te geven. Een interessant en heerlijk feelgood boek tegelijkertijd.

Friday Black - Nana Kwame Adjei-Brenyah

Friday Black – Nana Kwame Adjei-Brenyah

In verhalenbundel Friday Black stelt Nana Kwame Adjei-Brenyah de uitwassen van racisme en onze consumptiemaatschappij aan de kaak. De verhalen zijn surrealistisch, satirisch en spelen zich af in nabije toekomst. De auteur laat in zijn grimmige toekomstvisie zien hoe het is om jong en zwart te zijn in Amerika. Dat Friday Black wordt aangekondigd als Black Mirror meets Black Lives Matter begrijp ik dan ook helemaal.

Hier is alles nog mogelijk – Gianna Molinari

Avond aan avond kijkt een jonge nachtwaakster naar de beelden op de bewakingscamera. Niets beweegt. De dagen van de verpakkingsfabriek zijn geteld, bijna alle medewerkers zijn al vertrokken. Maar als het gerucht gaat dat een wolf het terrein is binnengedrongen, ontstaan er kleine barsten in de eentonigheid. Is hij er echt? Hoe gevaarlijk is hij?
Ik hield van de vlotte, simpele schrijfstijl in Hier is alles nog mogelijk. Ook de manier waarop het verhaal wordt aangevuld met tekeningetjes en foto’s is erg tof! Daarnaast kreeg ik een zwak voor het naamloze hoofdpersonage – haar grenzeloze nieuwsgierigheid intrigeert, net als haar naïviteit. Dan is er nog het verhaal: de zoektocht naar de wolf op het fabrieksterrein begint heel tof, maar op een gegeven moment was dit voor mij toch te weinig verhaal. Helaas eindigt het verhaal ook niet met een bevredigende conclusie. Desalniettemin was dit debuut van Gisnna Molinari een heerlijk boek voor tussendoor – met name door de originele manier waarop de schrijfster met taal en het idee van ‘de roman’ speelt.

Visser – Rob van Essen

Geschiedenisleraar Jacob Visser heeft een huis op een woonerf, een dochter die gaat trouwen en een vrouw die na de dood van hun eerste dochtertje van hem is vervreemd. Wanneer hij tijdens een van zijn lessen iets ondoordachts zegt, komt zijn leven in een maalstroom terecht. Een groepje neonazi’s vat zijn uitspraken op als een oproep om tot actie over te gaan en benoemt hem tot hun leider; in een gekraakte concertzaal wordt hij als held ingehaald, en een oude boer durft hem eindelijk te laten zien welk vreemd schilderij hij al jaren op zolder verborgen houdt. Visser is een bizar verhaal over onmacht en onverwerkt verlies.

Black-Out - Dalilla Hermans

Black-Out – Dalilla Hermans

In Black-Out brengt de moord op een jonge activiste België rep en roer. Aangezien Maya zowel voor- en tegenstanders had, is haar overlijden groot nieuws. Iedereen heeft zijn mening klaar over de moordenaar: een vleesgeworden internettrol die zijn woorden omzette in daden. Maar is dat wat er echt gebeurd is? Deze thriller-achtige roman van Dalilla Hermans is er zo eentje die je liefst in één ruk wilt uitlezen. Ondanks dat van begin af aan bekend is wie de moordenaar is, wil je weten hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen. En dan verrast Hermans ook nog eens met een zinderende finale, waarin de titel pijnlijk duidelijk wordt. Een belangrijke roman over racisme en over haat, maar ook over liefde, vriendschap en de loop van het leven.

De twijfelmoeder – Patricia de Ryck

Met mijn 29 jaar heb ik precies de leeftijd dat De Vraag – Wanneer komen er kindjes? – me iets te vaak gesteld wordt. Het juiste antwoord heb ik niet paraat. Want ik weet gewoon nog helemaal niet of ik kinderen wil. Toen ik ontdekte dat dit boek van Patricia de Ryck over dit dilemma gaat, was ik meteen enthousiast. Hoewel de thematiek van De twijfelmoeder erg interessant is, viel het boek me helaas tegen. Ik vond het inhoudelijk niet diepgravend of vernieuwend genoeg. Qua schrijfstijl voelde het alsof ik een damestijdschrift in handen had, in plaats van een ‘echt’ boek. Ik vind het echter wel belangrijk dat een onderwerp als deze besproken wordt – er rust veelal een taboe op het (on)bewust niet krijgen van kinderen. Oftewel: een verdienstelijke poging om een onderbelicht onderwerp in de kijker te zetten.

Why I’m No Longer Talking To White People About Race – Reni Eddo-Lodge

Reni Eddo-Lodge legt de vinger op de zere plek en toont aan hoe zwarte mensen dag in dag uit geconfronteerd worden met racisme. Ze legt uit hoe onze samenleving dergelijk racisme structureel in stand houdt – een pijnlijke, maar eerlijke vaststelling. Door het lezen van Why I’m No Longer Talking To White People About Race heb ik zoveel geleerd over racisme, white privilege, het feminisme en de geschiedenis van people of color in de UK. Mijn exemplaar hangt vol met post-its, dus ik ga vele fragmenten nog een tweede keer lezen alvorens jullie een uitgebreide recensie kunnen verwachten. Tot die tijd zeg ik alvast: lees dit boek, het is een absolute aanrader!

gelezen september 2019

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!