Deze auteurs zag ik op Theater Aan Zee

Begin augustus werkte ik als fotografe op het festival Theater Aan Zee in Oostende. Vandaar de stilte op mijn boekenblogs en social media. Maar ondertussen ben ik terug! En aangezien er ook een stevig literair programma was, geef ik hier graag een klein overzicht van de auteurs en woordkunstenaars die voor mijn lens passeerden.

Theater Aan Zee | In De Klas: Herman Brusselmans

Herman Brusselmans

Dagelijks werden in ‘de klas’ gesprekken met auteurs gehouden. Mijn eerste kennismaking met dit concept was het gesprek met Herman Brusselmans. Van zijn eerste schrijfjaren tot nu, alles kwam aan bod in dit onderhoudende interview. Erg interessant was ook om te horen dat Brusselmans vroeger met gemak 20.000 exemplaren of meer van zijn boeken wist te verkopen, maar dat dit ondertussen al lang niet meer het geval is. Gelukkig zijn er nog diverse columns en televisieoptredens die ervoor zorgen dat Herman niet onder een brug moet wonen. Hoewel ik hem op televisie vaak wat grof vind, is de man in levenden lijve een stuk introverter, vriendelijker en toegankelijker. Ik genoot.

Theater Aan Zee | In De Klas: Saskia De Coster

Saskia De Coster

Ook Saskia De Coster kwam in De klas vertellen over haar leven als auteur. Ze ging vooral diep in op haar nieuwste boek Nachtouders. Een boek dat eerlijk gezegd nog niet op mijn verlanglijstje stond, maar dat was na het gesprek wel anders. Nu popel ik om dit boek te lezen. Wat ik vooral onthoud van de ontmoeting met Saskia De Coster is haar verwijzing naar Virginia Woolf. “Iedere vrouw heeft ruimte nodig, een ruimte voor zichzelf, om te schrijven en te creëren.” Inderdaad.

Theater Aan Zee | In De Klas: Rob van Essen

Rob van Essen

Ook Libris Literatuur Prijs-winnaar Rob van Essen was van de partij in De klas. Hij vertelde onder andere hoe het winnen van deze prijs hem als schrijver uit de anonimiteit heeft gehaald. En hoe hij onlangs in de Albert Heijn werd aangesproken op de openingsscène uit De goede zoon – die zich afspeelt in diezelfde Albert Heijn. Ik vond het fantastisch om hem te horen voorlezen uit eigen werk. Dat gaf het gesprek een echte meerwaarde wat mij betreft.

Theater Aan Zee | Apéro Poëzie: Gerda BleesDwaallichten - Gerda Blees

Gerda Blees

Ik ben fan van Gerda Blees. Haar kortverhalenbundel Aan doodgaan dachten we niet maakte ontzettend veel indruk op mij, net als haar gedichten uit Dwaallichten. Ik vond het dan ook erg tof om Gerda te zien tijdens Apéro Poëzie!

Theater Aan Zee | Apéro Poëzie: Lies Van Gasse

Lies Van Gasse

Tijdens diezelfde Apérp Poëzie maakte ik kennis met Lies Van Gasse. Ik was vooral onder de indruk van de manier waarop zij illustreren met poëzie combineert. Haar Graphic Poetry boek Zand op een zeebed kwam direct op mijn verlanglijstje terecht!

Theater Aan Zee Theater Aan Zee | Yousra Benfquih

Phara de Aguirre in gesprek over Brave New World en De cirkel

Op woensdag 7 ging ik naar een gesprek rond toekomst, technologie en hoop. Phara De Aguirre leidde het gesprek met Jean-Paul Van Bendegem en Kati Verstrepen in goede banen. Boeken op tafel: Brave New World (één van mijn favoriete klassiekers) en De cirkel (een boek dat dan weer niet zo aan mij besteed was). Het interessante gesprek werd afgewisseld met een prachtige Spoken Word performance van Yousra Benfquih.

Theater Aan Zee | Lisette Ma Neza

Lisette Ma Neza

Tijdens de toffe talkshow Emma Invitieert, gepresenteerd door Emma Lesuis, zag ik onder anderen poetry slam-koningin Lisette Ma Neza optreden. En dat was indrukwekkend!

Theater Aan Zee | Neal Leemput

Neal Leemput

Ook debutant Neal Leemput ontdekte ik in deze talkshow. Hij las voor uit zijn boek, dat volgend jaar zal verschijnen. Ik houd het in de gaten, want ik was enorm gecharmeerd door het fragment. Zijn gedicht voor Dries Vanlangenhove was overigens hilarisch.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!