Julian: liefde, verdriet en activisme komen samen

Titel
Julian
Auteur
Fleur Pierets
Uitgeverij
Das Mag
Jaar
2019
Pagina's
339

Belgisch kunstenaar Fleur Pierets zou met Julian – de liefde van haar leven – trouwen in alle 22 landen waar twee vrouwen dat mogen. De bedoeling was op een positieve manier gelijke huwelijksrechten onder de aandacht te brengen. Na hun vierde huwelijk, in Parijs, werd Julian gediagnosticeerd met agressieve hersentumoren. Ze stierf twee maanden later. Pierets bleef achter en kon maar één ding doen: schrijven. Julian is een prachtige ode aan de liefde, waarin geluk en verdriet dicht naast elkaar liggen. Dit intieme verhaal over rouw en verlies geeft bovendien een bijzondere kijk in de in de LGBTQ+ community. Ik heb tranen met tuiten gehuild om dit dappere autobiografische boek.

  Julian - Fleur Pierets

Liefde op het eerste gezicht

Fleur Pierets ontmoet Julian op een evenement in Amsterdam. Er wordt gepraat over feminisme en gender. Een pornoactrice houdt een lezing. Pierets weet direct dat ze de liefde van haar leven heeft ontmoet.

Toen ik haar voor het eerst zag, ging het licht aan. In mijn hoofd, in mijn lijf. Alles kwam in focus en ik wist dat zij degene was met wie ik grote dingen zou gaan doen, een leven lang.

Vanaf dat moment zijn de twee onafscheidelijk. Ze gaan samenwonen, zeggen hun job op en vormen kunstenaarsduo JF Pierets. In verschillende activistische werken komen ze op voor de rechten van de queer community. Ze starten bijvoorbeeld online magazine Et Alors? om de representatie van LGBTQ+ personen in de media aan de kaak te stellen. De artikels gaan over kunst en het leven als queer. Voor dit online magazine voeren de twee gesprekken met muzikanten, beeldend kunstenaars, schrijvers en artiesten door wie ze zijn geïnspireerd.

We vroegen ons af hoe een identiteit wordt gevormd als je niet beschikt over zichtbare rolmodellen. Als je niets om je heen ziet waarmee je je kunt vereenzelvigen.

Julian - Fleur Pierets

Strijd voor gelijke huwelijksrechten

Het idee voor 22 sluimerde al een tijdje, maar in 2017 besluiten ze ervoor te gaan. Fleur en Julian zullen trouwen in alle 22 landen waar twee vrouwen dat mogen. De wereldpers hing aan de telefoon, Marina Abramović stuurde hen gelukswensen.

In een wereld waarin we in 172 landen niet mochten trouwen, vond ik het belangrijk om het net wél te doen. Omdat het een mensenrecht moet zijn.

Helaas wordt de wereldtournee van de liefde ruw onderbroken wanneer er agressieve hersentumoren worden ontdekt bij Julian. Fleur verliest haar vrouw en maakt diens aftakeling van heel dichtbij mee. Fleurs toekomstdromen verdwijnen. Ze blijft achter vol verdriet.

Julian - Fleur Pierets

Intiem verhaal over verlies

Ik had het geniale idee om aan Julian te beginnen toen ik in de trein zat. Al bij de eerste hoofdstukken moest ik huilen. Vier verschillende treinpassagiers vroegen of alles goed met me ging. Met mij wel. Maar Fleur Pierets moet voor altijd verder leven zonder de liefde van haar leven. En dat doet pijn.

Wat me het meeste schrik aanjaagt, is de uitzichtloosheid van dit alles. De wanhoop dat ik nooit iets kan veranderen aan haar dood. Ze zal het altijd blijven. Ze zal nooit meer terugkomen.

In dit boek laat Pierets de lezer van heel dichtbij zien hoeveel liefde zij en Julian deelden, hoe het project 22 tot stand kwam en hoe het veel eerder dan gepland moest eindigen. Ik vind het ontzettend knap dat de schrijver haar eigen verdriet zo open durft te delen, zowel de lijdensweg van haar vrouw als haar eigen zoektocht om te rouwen.

Ik lees om grip te krijgen op mezelf. We gebruiken allen dezelfde woorden van onmacht. We vechten allemaal met de taal.

Julian - Fleur Pierets

Een bloemlezing van de kunsten

Tegelijkertijd is Julian een en al activisme om gelijke huwelijksrechten onder de aandacht te brengen – evenals meer rolmodellen in het voetlicht te brengen voor de LGBTQ+ gemeenschap. Elk hoofdstuk start met een quote uit Et Alors?. Deze quotes gaan over gender, identiteit, liefde en kunst. Ook de vele boeken, essays, films, kunstwerken, … waarnaar de schrijver verwijst geven een kijkje in de LGBTQ+ community en/of het rouwen na het verlies van een partner. Deze intertekstualiteit geeft het boek een diepere, bijna filosofische laag.

Velen groeien op in een homofobe wereld met een gebrek aan rolmodellen. Van marketing tot films en reclame, alles is gebaseerd op de veronderstelling dat we in een heteronormatieve wereld leven. Alles wat daarbuiten valt is abnormaal.

Julian is een bijzonder intiem boek. Fleur Pierets doet haar relatie met Julian in alle details uit de doeken. Van de eerste ontmoeting tot de laatste adem van Julian – en vervolgens de fases van het rouwproces die de schrijfster doorloopt. Ze onderzoekt hoe ze verder moet zonder de liefde van haar leven.

Julian heeft me tranen met tuiten doen huilen en ik kan me niet voorstellen hoe het moet zijn om met deze realiteit te moeten leven. Ik vind het oneindig dapper dat Fleur Pierets op deze wijze haar verdriet en haar rouwproces met de wereld durft te delen. Als lezer voel je hoe groots, puur en oprecht de liefde tussen de twee vrouwen is. Het verlies is dan ook enorm. En dat komt binnen. Julian is belangrijk boek over de schoonheid van de liefde, de representatie van de LGBTQ+-community en de onverdraaglijke pijn door het verlies van een partner.

Julian - Fleur Pierets

Vragen over omgaan met de dood?

Voor professionele hulp bij rouwverwerking en verlies van een dierbare kun je terecht bij Rouwzorg Vlaanderen.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!