Klassieker Persoonlijk

Ik kocht drie prachtige dystopische klassiekers

Onlangs had ik ontzettend veel zin om een cadeau voor mezelf te kopen. Ik besloot deze prachtige edities van The Handmaid’s TaleBrave New World en 1984 aan te schaffen. Drie bijzondere klassiekers die ik al eerder las, maar die nog ontbraken in mijn boekenkast. En aangezien deze uitgaves echt een streling voor het oog zijn, wil ik er natuurlijk graag mee pronken.

Dystopische klassiekers: Brave New World - Aldous HuxleyDystopische klassiekers: Brave New World - Aldous HuxleyDystopische klassiekers: Brave New World - Aldous HuxleyDystopische klassiekers: Brave New World - Aldous Huxley

Brave New World – Aldous Huxley

Brave New World is absoluut mijn favoriete Science Fiction klassieker. In dit boek schetst Aldous Huxley een bijzondere toekomst: kinderen komen ter wereld door middel van genetische manipulatie en woorden als ‘vader’ en ‘moeder’ zijn verboden.

“Words can be like X-rays if you use them properly — they’ll go through anything. You read and you’re pierced.”

Het dagelijks leven staat in het teken van entertainment, voornamelijk geboden door drugs en seks. Een intrigerende  en realistische toekomstvisie, die meer dan 80 jaar na publicatie nog altijd actueel is.

Dystopische klassiekers: The Handmaid's Tale - Margaret AtwoodDystopische klassiekers: The Handmaid's Tale - Margaret AtwoodDystopische klassiekers: The Handmaid's Tale - Margaret AtwoodDystopische klassiekers: The Handmaid's Tale - Margaret Atwood

The Handmaid’s Tale – Margaret Atwood

In deze klassieker van Margaret Atwood wordt een fictieve maatschappij geschetst waarin je als vrouw alleen nuttig bent als je vruchtbaar bent (en dat is nog maar een klein percentage van de vrouwelijke bevolking). Als ‘dank’ worden deze vruchtbare vrouwen ingezet als menselijke broedmachines.

“We thought we had such problems. How were we to know we were happy?”

In The Handmaid’s Tale mag het hoofdpersonage Offred haar eigen naam niet meer gebruiken. Haar nieuwe naam betekent letterlijk dat ze het eigendom is van Commander Fred. Een afstotelijke, maar tegelijkertijd intrigerende toekomstvisie die je doet nadenken over gelijkheid en vrouwenrechten. Een absolute must-read voor iedere feminist.

Dystopische klassiekers: 1984 - George OrwellDystopische klassiekers: 1984 - George OrwellDystopische klassiekers: 1984 - George OrwellDystopische klassiekers: 1984 - George Orwell

1984 – George Orwell

1984 is misschien wel de bekendste  dystopische klassieker aller tijden, alleen al door de uitspraak “Big Brother is watching you”. Dit boek van George Orwell gaat over een politiek systeem dat haar onderdanen compleet in zijn greep houdt. Winston Smith, ambtenaar op het ministerie van Waarheid, strijdt tegen de alles doordringende Partij, om zijn gedoemde liefde voor Julia te rechtvaardigen.

“Freedom is the freedom to say that two plus two make four. If that is granted, all else follows.”

Met behulp van de taal Newspeak probeert de Partij greep op haar burgers te houden. In deze taal bestaan geen woorden die een negatieve invloed op de Partij zouden kunnen hebben. Sowieso kan de Partij zeggen dat 2+2 gelijk staat aan 5 en dan zal de hele geschiedenis in de archieven aangepast worden – alsof het nooit anders is geweest. Door het verleden voortdurend te veranderen, heeft de Partij de macht over het heden.

10 comments

    1. Ik had alleen Brave New World al – maar in een super lelijke editie. Dus dan heb ik ze meteen maar alledrie gekocht omdat ze zo goed bij elkaar passen. Met mijn oude versie van Brave New World kan ik vast wel weer iemand anders blij maken 🙂

    1. Jaaaaa! Ik zoek nu nog een manier om ze permanent tentoon te stellen, met de kaft naar voren ofzoiets 😉

    1. Ik had enkel Brave New World in een lelijke editie in mijn kast staan,dus die was wel aan vervanging toe 😉 de anderen las ik eerder uit de bibliotheek of als ebook.

    1. Ik heb deze gekocht via bol.com. Niet mijn favoriete manier van boeken kopen, maar soms wel handig. Het lijkt me een heel tof verjaardagscadeau om te krijgen, dus je zus is er vast erg blij mee 😀

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *