Boekentips9 prachtige boeken van minder dan 200 pagina’s

https://www.boekvinder.be/wp-content/uploads/2019/06/Dunne-boeken-1.jpg

Voor velen komt de vakantie er weer aan. Voor een dun boek heb je altijd plaats in je koffer, lijkt me. Dus bij deze: negen bijzonder mooie boeken van minder dan 200 pagina’s. Veel leesplezier gewenst!

boeken met minder dan 200 pagina's

De wafelfabriek – Roman Helinski

De werknemers van de wafelfabriek leven al jaren op het ritme van hun wafelmachines. Tot op een dag Arka Narovski zich aandient, een charismatische en boomlange ex-militair. Niet lang na zijn entree leggen de werknemers plotseling de productie stil. Een opstand volgt. Maar tegen wie of wat precies, en waarom?

De wafelfabriek gaat over het gemak waarmee mensen opkijken naar leiders. Over de wens om geleid (of zelfs misleid) te worden. Een interessant boek over “domme, domme, domme mensen”. Het is bovendien een boek dat vlot en gemakkelijk leest. Het verhaal daarentegen blijft nog lange tijd door je hoofd spoken. Hoe beïnvloedbaar is de mens? Helinski geeft een antwoord dat je niet graag horen zult.

De parade – Dave Eggers

Achter de prachtige cover van De parade schuilt een verrassend goed verhaal vol humor, maar tegelijkertijd mededogen. Een verhaal over de huidige maatschappij, over oorlog en over uitersten. Twee mannen – Vier en Negen – die in niets op elkaar lijken, hebben de taak een nieuwe weg aan te leggen in een naamloos land. Maar kunnen zij als buitenstaanders ooit de nasleep van de oorlog in dit land begrijpen?

Hoewel het einde behoorlijk voorspelbaar was, was ik toch onder de indruk. Het is interessant om te zien hoe Dave Eggers zo’n sterk verhaal in zo weinig woorden weet te vertellen. Kort maar krachtig.

Na Mattias – Peter Zantingh

W​elk verhaal blijft er van je over als je er niet meer bent? Mattias liep de deur uit en kwam niet meer terug. Acht mensen vertellen hoe ze achterblijven in een wereld na Mattias. Sommigen van hen hadden hem lief, anderen kenden hem niet eens. Maar op elk personage heeft het overlijden van Mattias een bepaalde impact.

Na Mattias is een prachtig verhaal dat precies 200 pagina’s telt. De personages van Peter Zantingh zijn levensecht, de schrijfstijl raakt je tot op het bot en het plot is erg bijzonder. De manier waarop de acht personages met elkaar verbonden zijn is bovendien een bijzondere puzzel om te leggen. Een tip: zakdoekjes zijn geen overbodige luxe.

boeken met minder dan 200 pagina's

Mensen zonder uitstraling – Jente Posthuma

De stuurloze hoofdpersoon van Mensen zonder uitstraling leeft in de schaduw van haar moeder, een ontevreden actrice. Haar vader is hoofd van een psychiatrische inrichting. Psychopaten en depressieven raadt hij aan hun bezigheden in afgepaste tijdsblokken in te delen, zodat ze meer controle krijgen over hun bestaan. Zijn eigen dochter geeft hij na het overlijden van haar moeder hetzelfde advies, zodat haar leven weer ‘behapbaar’ wordt. Dat woord gebruikt hij graag.

Jente Posthuma wist me enorm te raken met Mensen zonder uitstraling. Wat een indrukwekkend debuut. De schrijfster geeft op prachtige wijze een gezicht aan mensen zoals jij en ik. Het alledaagse leven wordt op een sobere, doch ontroerende manier bezongen.  Prachtig geschreven, maar o zo triest.

De pelikaan – Martin Michael Driessen

Andrej, de postbode. Josip, de bestuurder van de kabelspoorbaan. Een slaperig, niet nader bepaald stadje aan de Adriatische kust in communistisch Joegoslavië. Dit vormen de drie hoofdelementen van De pelikaan, een tragikomisch verhaal van Martin Michael Driessen.

Josip is ongelukkig getrouwd en houdt er een minnares op na. Andrej, die naast zijn job als postbode ook amateurfotograaf is, weet beelden van een amoureuze ontmoeting tussen Josip en diens minnares Jana vast te leggen en begint Josip ermee te chanteren. Het duurt niet lang totdat Josip echter ontdekt dat postbode Andrej brieven open stoomt en geld steelt. Hij begint op zijn beurt de postbezorger te chanteren. Terwijl de mannen in het dagelijks leven een vriendschap lijken op te bouwen, gaan ze allebei gebukt door de chantage van een onbekende vijand. Intussen kabbelt de blauwe zee rustig door, terwijl op de achtergrond het uiteenvallen van Joegoslavië sluimert.

Peachez, een romance – Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer baseerde zich voor Peachez, een romance op het waargebeurde verhaal van een universitaire professor die op internet de liefde van zijn leven ontmoet. Het fotomodel bleek echter niet te zijn wie ze beweerde. Oftewel: het moderne fenomeen van catfishing staat centraal in deze roman. Alsook de universele zoektocht naar liefdesgeluk. In het tweede hoofdstuk blijkt al dat de professor van een zekere leeftijd zich in een Argentijnse gevangenis bevindt. Er is dus iets misgelopen. Wat volgt is een nauwkeurige reconstructie van de gebeurtenissen die tot deze situatie geleid hebben. In 33 korte hoofdstukken ontrafelt de professor het complete liefdesverhaal tussen hem en fotomodel Sarah Peachez, alsook het geheim van de liefde. Een pareltje.

boeken met minder dan 200 pagina's

De wateraap – Mariken Heitman

De wateraap is een verrassend debuut van Mariken Heitman. Biologiestudente Elke is op zoek naar het ware verhaal van deze wateraap, maar vooral ook naar zichzelf. Wie ben je als je je vrouw noch man voelt? Een actueel verhaal over gender en de zoektocht naar de eigen identiteit, aangevuld met een voelbare liefde voor de natuur. Het boek is prachtig geschreven en bevat zeer veel herkenbare passages – tijdens het lezen heb ik heel wat bijzondere quotes genoteerd. Alleen het einde voldeed niet honderd procent aan mijn verwachting. Hoewel het verhaal niet anders had kunnen eindigen, vond ik dat het allemaal opeens heel snel ging. De reis naar de laatste pagina was echter een prachtige.

Het gouden ei – Tim Krabbé

Rex Hofmans vriendin verdwijnt spoorloos bij een Frans benzinestation. Ze ging even wat te drinken halen en kwam niet meer terug. Rex is hier kapot van en gaat zelf op onderzoek uit. Hij moet erg denken aan nachtmerries die ze vaak had. Ze droomde dat ze in een gouden ei door het heelal zweefde, en slechts daaruit kon ontsnappen indien haar ei een tweede gouden ei zou ontmoeten. Maar het heelal is zo groot. Dit dunne boekje is zo ontzettend eng! Ik heb hier persoonlijk echt nachtmerries van gehad. Sowieso heeft het verhaal een grote indruk achtergelaten. Ik denk nog vaak terug aan dit verhaal.

Verkruimeld land – Aya Sabi

Voor dit kleine boekje is er sowieso nog plaats in je strandtas of handbagage. Het debuut van Aya Sabi is misschien klein van formaat, maar zal een grootste indruk achterlaten. Verkruimeld land gaat over het leven en haar eindigheid, over oorlog en vrede, haat en liefde, heerschappij en machteloosheid. In vijf verhalen neemt Aya Sabi je mee naar het land van uitersten. En dat doet ze met een prachtig en creatief taalgebruik.

Volg mij op instagram voor verse boekentips.

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

X