In februari las ik 9 boeken

Februari was een goede en afwisselende leesmaand voor mij. Ik las twee dichtbundels, een non-fictieboek en een verhalenbundel. Daarnaast las ik vijf romans, waarvan twee met een vleugje Science Fiction.

Als niet dan zou - There but for the - Ali Smith

There but for the – Ali Smith

Stel dat je een etentje geeft en een vriend van een vriend brengt een onbekende mee. De man lijkt een aangename gast. Stel dat deze onbekende halverwege de avond naar boven gaat en zich opsluit in een van jouw slaapkamers. En er niet meer uit komt. Stel dat je hem daar dagen-, weken-, maandenlang niet uit krijgt. Miles Garth is de onbekende die zich in een lieflijk huis in Greenwich opsluit. Maar wie is Miles?
De bizarre premisse krijgt een prachtige uitwerking in There but for the. Vier verschillende personages vertellen hun kant van het verhaal waarin Miles een bijna mythische verschijning wordt. Origineel en prachtig geschreven.

Woorden temmen. 24 uur in het licht van Kila&Babsie

In deze bundel laat dichtersduo Kila&Babsie je kennismaken met 24 van hun lievelingsgedichten. De selectie is breed en toont aan dat er gedichten in alle soorten en maten bestaan. Helaas is deze selectie niet altijd even verrassend. De bundel wordt bovendien omschreven als een poëtisch doe-boek en laat dat gedeelte van het boek mij nu net minder aan te spreken. Ik vond het heerlijk om de gedichten te lezen, maar de verschillende opdrachten gaven mij het gevoel dat ik terug op de middelbare school zat en dat ik een lesboek in handen had.

De wafelfabriek - Roman Helinski

De wafelfabriek – Roman Helinski

De wafelfabriek gaat over het gemak waarmee mensen opkijken naar leiders. Over de wens om geleid (of zelfs misleid) te worden. Het boek is opgedeeld in drie delen en het derde deel maakt op een mooie manier de cirkel rond. Ik was geraakt door de schijnbaar eenvoudige manier waarop Roman Helinski met taal speelt – zeker in het derde deel wordt dit heel mooi duidelijk gemaakt.
Het verhaal zelf was soms wat gruwelijk en deed bij vlagen denken aan Lord of the Flies. Niet omdat er enkel kinderen zijn, maar wel omdat het slechte van de mens naar boven komt. De woede. En vooral ook de groepsdruk. Je zou ook vergelijkingen kunnen maken met andere klassiekers over de schaduwzijde van de mens, als De stad der blinden en High-Rise.
De wafelfabriek is een boek dat vlot en gemakkelijk leest. Het verhaal daarentegen blijft nog lange tijd door je hoofd spoken. Relevant en actueel. Een aanrader.

Lieve Ijeawele - Chimamanda Ngozi Adichie

Lieve Ijeawele – Chimamanda Ngozi Adichie

Met Lieve Ijeawele geeft Chimamanda Ngozi Adichie handvatten voor een feministische opvoeding in een diverse wereld. Ze heeft aandacht voor een groot scala aan thema’s – liefde, het huishouden, privileges, boeken, het feminisme zelf, genderrollen, … – maar wijst nergens met de vinger. Ze geeft moeders in spe naast goede raad ook zelfvertrouwen. “Moederschap is een prachtig geschenk, maar laat moederschap niet je enige kwaliteit zijn. Wees een compleet mens.” Ik zie me dit boekje in de toekomst vaak cadeau geven aan zwangere vriendinnen. Ook heel geschikt voor moeders van jongetjes, lijkt me.

Geef de moed niet op – Toyo Shibata

Poëzie met een vrolijke noot en een optimistische blik, geschreven door de 92-jarige Toyo Shibata. In de verzen haalt ze herinneringen op aan haar leven, haar man en haar familie. Ook dromen is ze niet verleerd. De gedichten van Shibata zijn kort maar krachtig. Ze gebruikt klare taal, maar weet keer op keer te vertederen. Een fijne dichtbundel voor de wat mindere dagen. Kleurrijk van cover, maar ook van taal.

Veenland - Fen - Daisy Johnson

Everything Under – Daisy Johnson

Everything Under is een prachtig geschreven roman over taal en de kracht van woorden. Over de band tussen moeder en dochter. Maar ook over een moeilijke jeugd, de natuur, het lot en gender fluidity. Ook angst speelt een belangrijke rol in het verhaal.
Door middel van flashbacks en een wisselend point of view probeert Gretel haar moeilijke jeugd en het levensverhaal van haar moeder te reconstrueren. Pas over de helft van het boek had ik door dat dit een hertelling is van een oude mythe – dat krijg je ervan als je de achterflap niet leest.. Het plot zit erg goed in elkaar, de schrijfstijl is beeldend (Everything Under leest als een film) en de personages zijn erg authentiek. Het boek heeft een magisch realistisch randje, wat nergens stoort.

Fen – Daisy Johnson

Fen is een bijzondere bundel van Daisy Johnson. Net als Everything under speelt de natuur en het Britse landschap een grote rol. Veel van de verhalen krijgen een magisch realistisch tintje, maar toch is het herkenbaarheidsgehalte hoog. Dit zit vooral in de relatie tussen mensen en de dialogen. De schrijfstijl van Johnson is bovendien prachtig: vele zinnen zou ik in willen lijsten. Tegen het einde van de bundel zakt het boek helaas wat in – de laatste verhalen wisten mij minder te raken en leken ook minder poëtisch geschreven. Desalniettemin een heerlijke verzameling verhalen.

Explicador - Sander Pleij

Explicador – Sander Pleij

In Explicador schrijft S een baanbrekend manifest over het eerste humane computerbrein. Daar komt heel wat research aan te pas. Filosofen, kunstenaars en andere creatievelingen passeren de revue. Van big data en Fake news tot de poëzie van Paul van Ostaijen: Sander Pleij maakt een interessante mix van heden en verleden, van kunst en wetenschap. Toch is het boek niet eenvoudig om te lezen, misschien juist door de veelheid aan informatie. De schrijfstijl leest goed, maar blinkt niet uit – het is duidelijk de inhoud die telt.
Dit boek is zo veel tegelijkertijd, dat je bijna een Explicador nodig hebt om je aan de hand te nemen. De thematiek intrigeert enorm, maar de leeservaring was soms wat lastig. Voorlopig houd ik het op een beoordeling van drie sterren, maar ik voel duidelijk dat ik het verhaal nog moet laten bezinken.

Nicolas en de verdwijning van de wereld – Anne Eekhout

De achtjarige Nicolas heeft alle stripboeken over De Adelaar, een superheld die het opneemt tegen bovennatuurlijk sterke vijanden, al honderd keer gelezen. Zijn vader werkt hard, zijn moeder heeft haar eigen problemen en is vaak onbereikbaar voor Nicolas. Op een doodgewone middag komt er een verontrustende boodschap: een zwart gat is onderweg naar de aarde. De kans dat de mensheid en alles daaromheen zal worden weggevaagd is groot. Nicolas, worstelend met het verschil tussen fantasie en hoop, besluit net als De Adelaar alles op alles te zetten om de ramp af te wenden. Maar hoe red je de wereld als je acht bent?
Na het lezen van Nicolas en de verdwijning van de wereld moest ik echt even bekomen van de grimmige sfeer en de gruwelen.  De schrijfstijl is prachtig en raakte me voortdurend. Het verhaal daarentegen deed dat niet altijd. Voor fans van Alles wat er was van Hanna Bervoets.

Gelezen februari 2019

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!